Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο της φωτιάς στην Κορινθία, η οποία ξεκίνησε από τον Σχίνο το βράδυ της Τετάρτης (19/5).

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο της φωτιάς ακόμα και σε περιοχές δύσβατες, ωστόσο αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποια περιοχή που να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

«Συνεχώς βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς. Αναμένουμε ότι και αύριο θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της σε διάφορα σημεία της μεγάλης έκτασής της, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Η εικόνα της φωτιάς στα Παπαγιαννέικα είναι καλύτερη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις που επιχείρησαν στο σημείο κατόρθωσαν να περιορίσουν το μέτωπο.

Όσον αφορά στους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, ο κ. Βαθρακογιάννης επισημαίνει στο ΑΜΠΕ: «Στα συγκεκριμένα σημεία ελέγχθηκε άμεσα η φωτιά και δεν υπάρχει πρόβλημα».

Νωρίτερα υπήρξε εντολή από την πυροσβεστική για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα, καθώς στο σημείο υπήρξε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Ορη, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Μόλις νυχτώσει τα ενάερια μέσα θα αποσυρθούν και θα απογειωθούν πάλι με το πρώτο φως του Σαββάτου.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν συνεχώς εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Χαρδαλιά: Σε ύφεση η φωτιά – Προειδοποίηση για δύσκολο καλοκαίρι

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε αυτοψία σήμερα στις περιοχές που επλήγησαν από τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία, τονίζοντας πως η πυρκαγιά είναι σε ύφεση.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε αρχικά πως: «Υπάρχουν δύο μέτωπα, στο Καλκάνι και στον Πευκενέα, στα Παγιαννέικα δηλαδή, τα οποία μα απασχολούν, λόγω του ανάγλυφου, υπάρχουν ρεματιές, φοβόμαστε ότι η φωτιά μπορεί να φύγει από κει».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση έχουμε πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται, βοηθάει λιγάκι και το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει. Σε κάθε περίπτωση βέβαια έχουμε να διαχειριστούμε μια τεράστια πυρκαγιά, εξαιρετικά δύσκολη και είναι πολύ σημαντικό ότι δεν είχαμε την απώλεια οποιασδήποτε ζωής και ότι όλες οι εκκενώσεις και απομακρύνσεις έγιναν συντονισμένα»

«Από κει και πέρα συνεχίζουμε, η κατάσταση και οι καιρικές συνθήκες νομίζω πως δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση έχουμε προετοιμαστεί και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση», είπε κλείνοντας ο κ. Χαρδαλιάς.

Πώς φαίνεται από το διάστημα η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας

Πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία πέρασε σήμερα το πρωί ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου.

This image has an empty alt attribute; its file name is ghgjgjuyt.jpg

Σύμφωνα με την δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Μαΐου. Η εκτίμηση έγινε πριν την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

Σήμερα Παρασκευή αναμένεται νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις.