Κλιμάκωση των εγκλημάτων παραλόγου «βλέπει» στο μέλλον ο εγκληματολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει κανένας πιο αξιόπιστος δείκτης μέτρησης των σημείων της κοινωνικής παθογένειας από τους δείκτες της ποιότητας και της ποσότητας του εγκλήματος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε, σχολιάζοντας την επικαιρότητα, ότι «η εγκληματικότητα αποτελεί τον καθρέφτη της κοινωνίας. Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αξίζει».

«Αν αυτό που ζούμε ως κοινωνική πραγματικότητα σήμερα είναι αλλαγμένο σε σχέση με αυτό που ζήσαμε χθες, θα πρέπει να περιμένουμε αύριο μία διαφορετική εγκληματικότητα. Ας αναρωτηθούμε όλοι, έχει αλλάξει η κοινωνία τα τελευταία χρόνια; Η απάντηση είναι ότι έχει αλλάξει ριζικά. Υπάρχει επίσης μια νέα παράμετρος, ότι άλλαξε τελείως μαζικά, σφαιρικά, παγκόσμια» σημείωσε ο εγκληματολόγος.

«Έχουμε γίνει περισσότερο ανεκτικοί στη βία»

Σχολιάζοντας το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά είπε πως τέτοιου είδους εγκλήματα πλέον δεν συγκλονίζουν τον κόσμο.

Σημείωσε ότι «τέτοια εγκλήματα έχουν γίνει καθημερινότητα. Πλέον η βαριά, η έντονη επιθετικότητα, η ασύμμετρη βία και όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο είναι σημάδια μιας τελείως διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης».

Έχουμε γίνει περισσότερο ανεκτικοί στη βία, γιατί είναι κυρίαρχη και γιατί η βία είναι παντού. Στα μέσα ενημέρωσης, στην καθημερινότητα μας στη δουλειά, σε κάθε δραστηριότητα».

«Από πέρσι τον Φλεβάρη ζούμε σε μία νέα κοινωνία. Με ελάχιστες κοινωνικές επαφές, με αποστασιοποίηση, εγκλεισμό αλλά και με μέτρα ασφαλείας. Αυτό είναι βέβαιο, θα το τρυγήσουμε στην ποιότητα και την ποσότητα του εγκλήματος» εκτίμησε ο κ. Τσιγκρής.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα έχουμε μια κλιμάκωση των εγκλημάτων παραλόγου. Μάλιστα τόνισε ότι «μέχρι εχθές θα ήταν αδιανόητο ακόμη και να το σκεφτούμε. Δηλαδή αν μας έλεγε κάποιος ότι ένας άνθρωπος θα λιντσάρεται επειδή φτερνίζεται ή ότι θα ξυλοκοπείται επειδή έβηξε ή ότι οι άνθρωποι θα τσακώνονται γιατί δεν φορούν τις μάσκες και τελικά να καταλήγουν σε αστυνομικά τμήματα αυτά θα ήταν ασύλληπτα και πράγματι φαίνεται σαν μια ταινία ενός πειραγμένου μυαλού».

«Σήμερα όμως οι καταστάσεις αυτές φαίνονται σχεδόν φυσιολογικές. Να ευχηθώ ο κόσμος να μη βγει χειρότερος. Όμως πιστεύω ότι μετά από ένα χρόνο θα πρέπει να περιμένουμε ένα νέο κύμα εγκληματικότητας και το χειρότερο είναι ότι δεν γίνεται κανένας δημόσιος διάλογος για αυτό» κατέληξε ο καθηγητής.