Διευρύνεται η έρευνα για τους 76 θανάτους σε γηροκομείο στα Χανιά, με όλο και περισσότερα στόματα να ανοίγουν και να περιγράφουν τι γινόταν στον οίκο ευγηρίας.

Το υπουργείο Εργασίας -που είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας, ενώ οι κατά τόπους Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εποπτεία τους- παρενέβη ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να πέσει φως στην υπόθεση.

Στο OPEN μίλησε σήμερα, ανώνυμα, πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου. «Είναι περίεργο να λέμε ότι είναι σοκαρισμένα τα Χανιά, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει στο φως η υπόθεση, είχαν γίνει και παλιότερα καταγγελίες. Δεν είχαμε πρόσβαση εμείς οι βοηθοί νοσηλευτών στους συγγενείς, να προειδοποιήσαμε. Επικρατούσε το απόρρητο, η σιωπή. Ούτε μεταξύ μας δεν μας αφήναν να μιλάμε, συνεννοούμασταν με τα μάτια. Τους καθίζανε στα αμαξίδια, κλεισμένους στα δωμάτια, ούτε στο σαλόνι δεν τους άφηναν. Οι άνθρωποι ειναι αβοήθητοι, κατάκοιτοι, επικρατεί τρόμος, φοβόντουσαν να ζητήσουν χαρτί υγείας. Θέλανε να με διώξουνε από καιρό» ανέφερε.

Όπως είπε κανείς δεν την εμπόδιζε να μιλήσει νωρίτερα. «Εδώ όλοι ξέρουν και κανένας δεν μιλάει. Όλοι φοβούνται γιατί όλοι έχουν γνωστούς. Είναι γελοίο, άνθρωποι να κλαίνε στα χέρια σου και να σου λένε, “μίλα, άνοιξε το στόμα σου”. Δεν τους έδιναν το τηλέφωνο ούτε να μιλήσουν στους συγγενείς. Ερχόντουσαν και δεν τους άφηναν να τους πλησιάσουν. Μίλησα γιατί οι άνθρωποι είναι αιχμάλωτοι, κάτι πρέπει να κάνει η κοινωνία. Όσο ήμουν εκεί πέθαναν 25 άτομα, μπορεί και παραπάνω».

«Όσα ακούγονται είναι ανυπόστατα»

Μιλώντας στην κάμερα της «Νέας Τηλεόρασης Κρήτης», η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου κάνει λόγο για ανυπόστατες καταγγελίες: «Διατηρώ τον οίκο ευγηρίας επί 12 συναπτά έτη. Ολα όσα ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα. Είναι ψευδείς οι καταγγελίες. Κάνουμε ό,τι πρέπει αναφορικά με τους φιλοξενούμενης της μονάδας. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί».

Σε ανάλογα μήκη κύματος κινούνται και οι δηλώσεις της εκπροσώπου εργαζομένων του γηροκομείου.

«Ακούγοντας όλες αυτές τις καταγγελίες είμαστε πολύ στεναχωρημένοι. Δουλεύουμε εδώ από τις αρχές της επιχείρησης. Ποτέ δεν έχουμε κακοποιήσει, ποτέ δεν έχουμε χτυπήσει. Τα χέρια μας είναι καθαρά. Οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες» και προσθέτει σχετικά με τους πρώην εργαζομένους που έκαναν τις καταγγελίες: «Μετά τις απολύσεις τους ίσως έχουν τους δικούς τους λόγους, αλλά εγώ δεν μπορώ να τους ξέρω. Πάντως υπάρχει σκοπιμότητα. Εχουμε εμπιστοσύνη στην αστυνομία. Καταγραφόμαστε από κάμερες όλο το 24ωρο και θα φανεί αν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές».