Την ανησυχία τους αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού εξέφρασαν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής τους συνέντευξης την Παρασκευή (16/4) ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Οι δύο επιστήμονες μιλώντας στον ΑΝΤ1 εστίασαν στην έξαρση των κρουσμάτων, στο λιανεμπόριο αλλά και στο τι προτείνουν να συμβεί με τις μετακινήσεις των πολιτών ενόψει Πάσχα.

Ο Γιώργος Παυλάκης προέβη σε ζοφερές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε θα έχουμε «Εβδομάδα Παθών» διαρκείας μέχρι το Πάσχα, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι με τόση κοσμοσυρροή στα νοσοκομεία, περιμένει μεγάλο αριθμό θανάτων το επόμενο διάστημα.

«Με κάθε άνοιγμα δραστηριότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση», επεσήμανε και διαμήνυσε: «Το πρώτο μας καθήκον είναι να πέσουν τα κρούσματα κατακόρυφα» συμπληρώνοντας πως «αν γίνει αυτό, υπάρχει ελπίδα για ασφαλέστερο Πάσχα και καλό καλοκαίρι».

«Πισωγύρισμα» το να ξανακλείσουν τα μαγαζιά που άνοιξαν

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν θέλει να ξανακλείσουν τα μαγαζιά που άνοιξαν. «Κάτι τέτοιο θα είναι πισωγύρισμα», είπε.

Βασιλακόπουλος: Το πρώτο lockdown ήταν επιτυχημένο γιατί ο κόσμος συμμετείχε

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο πρώτο lockdown χαρακτηρίζοντάς το επιτυχημένο γιατί όπως τόνισε «ο κόσμος συμμετείχε», ενώ επεσήμανε πως το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε η μεταδοτικότητα του ιού από τις επισκέψεις σε σπίτια συγγενών κυρίως σε πολυκατοικίες.

«Δεν γίνεται lockdown έχοντας έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη» είπε εξηγώντας πως η σκέψη δεν είναι να ανοίξουμε αλλά να ανακατευθύνουμε τις επαφές και να τις κάνουμε λιγότερο επικίνδυνες.

Έκανε επίσης την πρόταση να απελευθερωθεί το λιανεμπόριο τις καθημερινές που δεν υπάρχει συνωστισμός και να παραμείνουν οι αυστηροί περιορισμοί και έλεγχοι το Σάββατο.

Σε ό,τι αφορά στο Πάσχα στο χωριό, ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε πως αν μείνουν οι Αθηναίοι εδώ, θα δούμε γλέντια με περισσότερα άτομα σε σύγκριση με την περιφέρεια.

«Είναι λιγότερο υγειονομικά επικίνδυνο τα εν λόγω άτομα να βρεθούν στο ύπαιθρο και στο χωριό» σημείωσε.

«Με ασαφή στοιχεία υποτιμάμε την πειθαρχία», αντέτεινε ο κ. Παυλάκης.