Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ανέλυσε την στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν 10 εκατ. τεστ κορονοϊού την εβδομάδα μέσω δωρεάν και άμεσα τεστ από τα φαρμακεία.

Παράλληλα θα υπάρχει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη με το ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται η επέκταση του ωραρίου μετακίνησης έως τις 21:00 για όλες τις ημέρες, το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, τη λειτουργία των κομμωτηρίων και τη διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης.

Όχι στους νέους διχασμούς – Νέα συμφωνία εμπιστοσύνης

Η συστράτευση της πλειονότητας των πολιτών σε αυτό το εθνικό κάλεσμα ευθύνης έχει υπάρξει «μια σπάνια στιγμή κοινωνικής και διαγενεακής αλληλεγγύης που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στιγματισθεί από νέους διχασμούς. Ζήσαμε αρκετούς τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουμε ανάγκη από άλλους, όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν να μετατρέψουν την κούραση πολλών σε θυμό», στηλίτευσε εξάλλου.

«Η συστράτευση κράτους και πολιτών χτίζεται μέσα από την εμπιστοσύνη, την αλήθεια, μέσα από μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, αυτήν την ύστατη ώρα για να φτάσουμε με ασφάλεια, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στο τέλος αυτής της περιπέτειας», ήταν μια φράση – κλειδί της ομιλίας του Α. Σκέρτσου.

«Ειδικά αυτήν την ώρα που οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν λόγω της εύλογης κούρασης», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ότι μπορεί η κόπωση να θολώνει κάπως την κρίση μας, για τούτο και είναι αναγκαίο, όπως είπε, πριν κάνουμε το επόμενο βήμα, να κοιτάξουμε λίγο προς τα πίσω και να δούμε τι έχουμε καταφέρει συλλογικά ως σήμερα.

Καλύτερα από τις περισσότερες χώρες

«Κάποιοι ασκούν κριτική σαν όλα αυτά να συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας, σαν να είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που έχουμε εγκλειστεί και έχουμε στερηθεί τόσα πράγματα επί ένα χρόνο», κι όμως, συνέχισε, η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. «Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», επέμεινε.

‘Αλλωστε οι περισσότερες χώρες της ηπείρου μας έχουν πληγεί από τρία κύματα ως τώρα και κάποιες διανύουν ήδη το τέταρτο. Επίσης, μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι στην 26η θέση σε κρούσματα, και στην 23η θέση στους θανάτους. «Δυστυχώς οι θάνατοι από covid είναι ο πιο σκληρός αλλά και ο πιο αδιάψευστος δείκτης για τη διαχείριση αυτής της πανδημίας, είναι μια μακάβρια στατιστική που δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση της στρατηγικής μας: να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές γίνεται σε έναν ασύμμετρο πόλεμο», υπογράμμισε ακόμη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προσθέτοντας: «Τα μέτρα ναι, δουλεύουν, στερούν την ελευθερία μας και φέρνουν αποτέλεσμα».

Παρότι εξάλλου η Ελλάδα ξεκίνησε από τις χαμηλότερες θέσεις με δείκτη τον αριθμό τεστ, σήμερα βρίσκεται μεταξύ των χωρών εκείνων που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ. Με βάση το χάρτη του ECDC, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που κάνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες τεστ, ήταν μια ακόμη αναφορά του.

Ο απολογισμός του έτους σε Υγεία – ΜΜΜ – ψηφιοποίηση κράτους

Από την αρχή της πανδημίας η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας υπήρξε «ύψιστη προτεραιότητά μας», είπε επικαλούμενος το στοιχείο ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ σήμερα οι δημόσιες ΜΕΘ παρουσιάζουν αύξηση 114%, και σε απόλυτους αριθμούς, είναι 1.189. Και μαζί με τις ιδιωτικές ΜΕΘ που επιτάχθηκαν, αγγίζουν τις 1.410 (αύξηση 153% από το 2019). Αριθμός που είναι «πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε εμφατικά ο Α. Σκέρτσος.

Χωρίς να αρνηθεί ότι θα μπορούσε να γίνει και καλύτερα, ζήτησε όμως αφενός να μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε, αφετέρου τους εθνικούς πόρους. Και την ίδια στιγμή, έγιναν περισσότερες από 10.000 προσλήψεις έκτακτου επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και περισσότερες από 1.200 προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Ενώ για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε πως η κυβέρνηση παρέλαβε 850 οχήματα στην Αθήνα και 235 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα ο στόλος είναι 1.300 και 454 οχήματα αντιστοίχως, κατηγορώντας στο σημείο αυτό την αντιπολίτευση για «μίζερη και ανεφάρμοστη κριτική». Για να επαναλάβει την κριτική του, «θα ήταν ευχαριστημένοι ίσως μόνο αν είχαμε 10 εκατ. ΜΕΘ και άλλα τόσα ΜΜΜ».

Επιπροσθέτως μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ραγδαία ψηφιοποίηση του κράτους, το οποίο παρέχει πλέον 1.138 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη, τόνισε.

«Η οικονομία άντεξε»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αυτή άντεξε. Προφανώς υπήρχε ύφεση, αλλά τα πήγε καλύτερα από μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, κι αυτό παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό. Χάρη δε, στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη που δεν είδαν αύξηση ανεργίας το 2020.

Γιατί τα κρούσματα ανεβαίνουν παρά τα περιοριστικά μέτρα;

«Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ, έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας, για αυτό απαιτείται η μέγιστη ευθύνη από όλους», σημείωσε στη συνέχεια της παρέμβασής του ο Α. Σκέρτσος επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα. Τα περιοριστικά μέτρα του Φεβρουαρίου συνέβαλαν στην αναχαίτιση ενός πιο επιθετικού κύματος, εξήγησε παράλληλα και απαντώντας στο ερώτημα πώς γίνεται να υπάρχει αύξηση κρουσμάτων ενώ βρισκόμαστε σε lockdown, ο Α. Σκέρτσος ήταν απόλυτος: Τα μέτρα δουλεύουν αλλά υπάρχουν οι νέες μεταλλάξεις του ιού, η κόπωση, η αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με το πρώτο lockdown. Ενώ και οι πορείες, συνέχισε, έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο δίμηνο, 632 πορείες, ήτοι 12 την ημέρα. «Όλα αυτά συμβάλλουν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα», συμπέρανε.

Μικρές ανάσες ελευθερίας χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση

Από την άλλη επιβάλλεται να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίες σε δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση, με στόχο τη μεγαλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα. Και, κάνοντας λόγο για «βαλβίδες αποσυμπίεσης», υπογράμμισε: «Η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρέμεται από μία κλωστή μεταξύ της αυστηρότητας και της συμμόρφωσης», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητικότητα σήμερα είναι κατά 20% πιο αυξημένη από την περσινή χρονιά.

Για «νέα όπλα στη φαρέτρα μας» έκανε εξάλλου λόγο στην ομιλία του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ βάσει ενός «δυναμικού προγραμματισμού»: κάθε εβδομάδα «παρακολουθούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε, δεν πρόκειται για μπρος – πίσω», εξήγησε, αλλά για «προσαρμογή μέτρων που είναι καινοφανή» για τον περιορισμό της κινητικότητας και της μεταδοτικότητας του ιού.

Δωρεάν rapid test

Στη συνέχεια ο Α. Σκέρτσος προχώρησε στην ανακοίνωση ότι «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό της χώρας», και, «έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τον Απρίλιο σε ελεγχόμενα ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων», επιχειρηματολόγησε επίσης.

«Προχωρούμε ακόμη πιο επιθετικά και αποτελεσματικά στο εμβολιαστικό μας σχέδιο», συμπλήρωσε, ενώ ένα «κλειδί» των από εδώ και πέρα μέτρων είναι η ενθάρρυνση της παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, αξιοποιώντας και τον ανοιξιάτικο καιρό.

Εξειδικεύοντας δε, στη συνέχεια, είπε πως η χώρα προχωρά από τις 300.000 τεστ ανά εβδομάδα σε, δυνητικά, έως και 10 εκατ. την εβδομάδα. Κάθε πολίτης από τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με την επίδειξη του αριθμού ΑΜΚΑ. Απαντώντας μάλιστα σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τη δυνατότητα παροχής 4 τεστ/ μήνα, μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, και χωρίς συνταγογράφηση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.