Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να καταπλεύσει στον κόλπο της Σούδας το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower CVN-69 το οποίο από τις αρχές Μαρτίου βρίσκεται σε αποστολή στην Μεσόγειο ως επικεφαλής μιας αρμάδας πέντε πολεμικών πλοίων (Carrier Strike Group).

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο στην προβλήτα Κ-14 στο Μαράθι συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στο μεταξύ η ομάδα κρούσης του ναυτικού των ΗΠΑ, κατά τον πλού της στην Μεσόγειο έχει ήδη πραγματοποιήσει διμερείς ασκήσεις με το Βασιλικό Μαροκινό Ναυτικό και με τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με την συμμετοχή της φρεγάτας «Ψαρά» δυο υποβρυχίων και αεροσκαφών F-16.

Να σημειωθεί πως λίγο πριν τον κατάπλου στην Σούδα, στις 16-17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν και κοινές ασκήσεις με το τουρκικό ναυτικό με την συμμετοχή της φρεγάτας TCG Gemlik (F-492).

Σύμφωνα με το navalpost.com, ο Scott Robertson, Διοικητής, Carrier Strike Group δήλωσε: «Είναι χαρά μου να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους Συμμάχους μας και να συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε 70 χρόνια θεμελίωσης κοινών αξιών και εμπειριών. Η διεξαγωγή επιχειρήσεων με τουρκικές ναυτικές δυνάμεις καταδεικνύει τη δέσμευση της Αμερικής στους ομοϊδεάτες συμμάχους μας και υποστηρίζει την ιδέα ότι είμαστε πολύ ισχυρότεροι και πιο ικανοί να διατηρούμε ελεύθερες και ανοιχτές συνθήκες στη θάλασσα όταν στέκουμε μαζί».

Πλήρως εμβολιασμένο για Covid-19 το πλήρωμα

Στις 11 Μαρτίου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των άνω των 5.000 μελών του πληρώματος του αεροπλανοφόρου με την 2η δόση του εμβολίου της «Moderna».

Οι εμβολιασμοί αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο.

«Η λήψη του δεύτερου εμβολίου Moderna διασφαλίζει ότι είμαστε έτοιμοι για αποστολή, αλλά το πιο σημαντικό προστατεύει όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μας», δήλωσε ο καπετάνιος Paul F. Campagna, διοικητής του USS Dwight D. Eisenhower. Το πλήρωμα είχε λάβει την πρώτη δόση πριν τον απόπλου από το Νόρφολκ των ΗΠΑ.

Το πυρηνοκίνητο USS Dwight D. Eisenhower-αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz-επιχειρεί από το 1977. Κόστισε 4,5 δις δολάρια και εκτός από τα περίπου 90 μαχητικά F-18 μεταφέρει ελικόπτερα όσο και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Το πλήρωμά του αγγίζει τα 5.500 άτομα ενώ το γεγονός ότι πλέει με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας του δίνει τη δυνατότητα να επιχειρεί στη θάλασσα για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Τα υπόλοιπα πέντε πλοία που συμμετέχουν στην Ομάδα Κρούσης κάποια από τα οποία έχουν καταπλεύσει στο παρελθόν στον κόλπο της Σούδας είναι τα εξής:

Το καταδρομικό πυραυλοφόρο USS Monterey (CG 61)

Και τα πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά:

USS Mitscher (DDG 57)

USS Laboon (DDG 58)

USS Mahan

USS Thomas Hudner (DDG 116)