Μια πολύ απλή και καλή επιλογή για το περιβάλλον, είναι οι χάρτινες συσκευασίες που η Tetra Pak® μάς προσφέρει για τα ροφήματα μας. Πρόκειται για μια βιώσιμη επιλογή συσκευασίας, που προστατεύει τα προϊόντα ενώ παράλληλα μας βοηθάει να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Οι χάρτινες συσκευασίες ροφημάτων της Tetra Pak είναι φτιαγμένες από  ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη σε καινούργια προϊόντα. Συγκεκριμένα, το χαρτί που περιέχεται στις συσκευασίες Tetra Pak, αφού ανακυκλωθεί μπορεί να μετατραπεί σε νέα προϊόντα, όπως χαρτοσακούλες, θήκες αυγών, είδη γραφικής ύλης, χαρτοκιβώτια, κ.α. Παράλληλα, το  λεπτό στρώμα από πλαστικό και αλουμίνιο μπορεί μετά από μια απλή επεξεργασία να αξιοποιηθεί στην παραγωγή μονωτικών υλικών, με πολλές εφαρμογές στην κατασκευαστική βιομηχανία και τα έπιπλα. 

Ανακυκλώνοντας τις χάρτινες συσκευασίες, μπορείς και εσύ να συμβάλεις στην προστασία του περιβάλλοντος,  με απλές συνήθειες που ξεκινούν στο … σπίτι:

  • Διαχωρίζουμε καθημερινά τις χάρτινες συσκευασίες από τα υπόλοιπα απορρίμματα στο νοικοκυριό μας
  • Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα
  • Διπλώνουμε τις χάρτινες συσκευασίες, ώστε να εξοικονομήσουμε χώρο
  • Στη συνέχεια, τις απορρίπτουμε στον μπλε κάδο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) της γειτονιάς μας
  • Δεν τις πετάμε στον μπλε κάδο μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά ρίχνουμε τις χάρτινες συσκευασίες χωριστά

Στο σημείο αυτό ο δικός μας ρόλος τελειώνει και τη σκυτάλη παίρνει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που μετά τη διαλογή των συσκευασιών, οδηγεί τις ανακυκλώσιμες χάρτινες συσκευασίες για επεξεργασία στο εξειδικευμένο εργοστάσιο της LM Eco, το οποίο διαθέτει κατάλληλη γραμμή παραγωγής, ώστε να μετατρέπει τα ανακυκλώσιμα υλικά σε νέα και χρήσιμα  προϊόντα. 

Το περιεχόμενο των μπλε κάδων μεταφέρεται, με ευθύνη των συνεργαζόμενων Δήμων, στα 32 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Εκεί, πραγματοποιείται η διαλογή των υλικών συσκευασίας και ο διαχωρισμός τους σε επιμέρους κατηγορίες όπως: χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, διάφορα είδη πλαστικών συσκευασιών (PET, HDPE κ.α.), πλαστικό φιλμ, γυάλινες φιάλες και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.

Οι χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak που συλλέγονται από αυτό το διαχωρισμό, αποστέλλονται στο εργοστάσιο LM Eco το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Καρδίτσας. Εκεί, μέσα από μια απλή διαδικασία ανακύκλωσης, τα συστατικά της συσκευασίας διαχωρίζονται για να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως πρώτες ύλες σε νέα προϊόντα. Το χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέων προϊόντων όπως χαρτοσακούλες, θήκες αυγών, είδη γραφικής ύλης, χαρτοκιβώτια, ενώ οι επιστρώσεις πλαστικού και αλουμινίου αξιοποιούνται στην παραγωγή μονωτικών υλικών με πολλές εφαρμογές στην κατασκευαστική βιομηχανία και τα έπιπλα.

Μάθετε περισσότερα εδώ.