Παράταση του lockdown και ισχυρές συστάσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αναμένονται σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ενώ θα προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παραμένει στο «κόκκινο» με επίκεντρο την Αττική, οι μεταλλάξεις «σαρώνουν» και τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακό σημείο, με 506 διασωληνωμένους και πολλές νέες εισαγωγές ασθενών covid-19.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Παράλληλα, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την αποδοτικότητα των περιοριστικών μέτρων, καθώς εκτιμάται ότι οι πολίτες ασφυκτιούν πλέον μετά τις συνεχείς απαγορεύσεις και απαιτείται άμεσα χαλάρωση των μέτρων με αυστηρούς κανόνες, για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση. Για το λόγο αυτό περιμένουν πότε η επιδημιολογική καμπύλη θα επιπεδωθεί, εκτιμώντας ότι το επόμενο δεκαήμερο θα είναι δύσκολο, ωστόσο μετά – όπως όλα δείχνουν- η κατάσταση θα βελτιωθεί σταδιακά και θα μπορέσουν να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες υπό αυστηρή εποπτεία.

Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η ανησυχία για τις μεταλλάξεις, καθώς σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, εντοπίστηκαν 371 θετικά δείγματα, 368 για τη βρετανική και 3 για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ανεβάζοντας το σύνολο σε 2.047 και 51 αντίστοιχα. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μεγάλη διασπορά και υψηλή θνητότητα της βρετανικής μετάλλαξης ειδικά σε Κρήτη και Αττική, επισημαίνουν όμως πως το θετικό είναι ότι τα εμβόλια καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ανοιχτά πάρκα και διστακτικό πέταγμα Χαρταετού

Παρότι επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο συνωστισμού και άρα εστιών υπερμετάδοσης του φονικού ιού, τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα και οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν με αποστολή SMS και χρήση του κωδικού 6, υπό την προϋπόθεση, ότι θα βρίσκονται εντός του δήμου, όπου διαμένουν ή σε απόσταση που δεν θα υπερβαίνει τα 2 χιλιόμετρα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το προσεχές τριήμερο, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας.