Ο Γιώργος Νταβουτιάν πετάει με το ΒΜΧ του σε άλλα επίπεδα. Είναι ένας 22χρονος rider που ξέρει πολύ καλά τι θέλει, αλλά και τι χρειάζεται για να το πετύχει. Θέλει να γίνει ο κορυφαίος BMXάς στην Ελλάδα, αλλά να μην σταματήσει εκεί, καθώς επιθυμεί να διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς -όποτε αυτοί ξεκινήσουν- και να προσπαθήσει να γίνει επαγγελματίας.

Από την άλλη ξέρει πολύ καλά ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται αγάπη για το σπορ και σκληρή δουλειά και ο “Νταβού” διαθέτει και τα δύο, καθώς έχει μεγαλώσει με αθλητική νοοτροπία έχοντας προπονηθεί για 11 χρόνια στην ενόργανη γυμναστική.

Ο Γιώργος χαρακτηρίζεται για τη σταθερή του ανοδική πορεία, τη μεγάλη ποικιλία των trick που βγάζει, αλλά και για τα μεγάλα και τολμηρά άλματά του. Μπορεί να σπουδάζει στην Αθήνα (Διοίκηση Επιχειρήσεων), ωστόσο την περίοδο αυτή υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι, στην Καλαμάτα. Δεν επαναπαύθηκε όμως! Χωρίς να χάσει χρόνο καταπιάστηκε με τη μελέτη και κατασκευή ενός συστήματος με ράμπες στη μικρή αυλή του σπιτιού του!Έτσι, όχι μόνο δεν παρέμεινε στάσιμος την περίοδο αυτή που μένουμε σπίτι, αλλά φρόντισε να ανεβάσει το επίπεδό του με σκληρή καθημερινή προπόνηση. Μάλιστα έφτιαξε και το πρώτο open loop στην Ελλάδα και ήδη το έχει δουλέψει πολύ.Θα τον βρείτε είτε να χώνει άγρια στις ράμπες του σπιτιού του, είτε να κάνει ευφάνταστα streetάδικα κόλπα στην πόλη του, είτε να δίνει πόνο σε χωμάτινα άλματα. Ο Γιώργος πάει με το ΒΜΧ του παντού κι αν θες να τον γνωρίσεις καλύτερα, διάβασε παρακάτω:

Κάνεις ΒΜΧ πάνω από 10 χρόνια, πότε -και γιατί- ένιωσες ότι θα ήθελες να ασχοληθείς σοβαρά με το σπορ και γιατί όχι να γίνεις επαγγελματίας;

Αμέσως μόλις γνώρισα το ΒΜΧ -σε ηλικία 9 ετών- το αγάπησα! Το ευχαριστιόμουν πολύ κάθε φορά που έκανα και από το γυμνάσιο άρχισα να θέλω να γίνω ο καλύτερος ΒΜΧάς στην πόλη μου, ενώ ονειρευόμουν ότι θα μπορούσα να γίνω επαγγελματίας. Το ΒΜΧ γέμιζε και γεμίζει τη μέρα μου και τη ζωή μου. Κάνω σε καθημερινή βάση επειδή το διασκεδάζω, αλλά παράλληλα σε κάθε προπόνηση θέλω να γίνω καλύτερος, να κάνω κάτι καινούριο.

Έχεις δοκιμάσει κάθε είδους ποδηλασία, από κούρσα μέχρι DH, γιατί σε κέρδισε το ΒΜΧ;

Νιώθω ότι έχω περισσότερη ελευθερία και δημιουργικότητα καβάλα σε ένα ΒΜΧ. Επίσης, καθώς προέρχομαι από τον χώρο της ενόργανης γυμναστικής μου αρέσουν πολύ τα ακροβατικά και ο τρόπος σκέψης που απαιτείται για να τα κανω. Στην ενασχόληση μου με το ποδήλατο ξεκίνησα με DH που έκανε ο πατέρας μου. Συμμετείχα ακόμη και σε κάποιους αγώνες (Στο Prevantorio DH στην Κρήτη το 2009), αλλά αισθανόμουν κάπως περιορισμένος καθώς πάντα έπρεπε ο πατέρας μου να με κάνει uplift για να κάνω προπόνηση. Με το ΒΜΧ ξέρω πως όποτε έχω όρεξη το καβαλάω και μονομιάς αρχίζω να περνάω καλά.

Style ή δημιουργικότητα; Προτιμάς δηλαδή τα κλασικά tricks με άψογο style ή τη δημιουργία νέων tricks και combos;

Είναι περίπλοκο γιατί μου αρέσουν και τα δύο! Μου αρέσει πολύ να συνδυάζω παλιά tricks με νέα και να δημιουργώ δικά μου combos. Μικρός ήθελα να κάνω καινούρια πράγματα, αλλά πλέον θέλω να τα κάνω τέλεια και με ωραίο style. Επίσης μου αρέσουν τα μεγάλα κόλπα με προσοχή στην κάθε κίνηση, ώστε να καταφέρω να έχω το προσωπικό μου style. Γι’ αυτό άλλωστε ένας από τους αγαπημένους μου riders είναι ο Καναδός Brandon Semenuk -αν και δεν είναι ΒΜΧάς- γιατί κάνει εντυπωσιακά κόλπα και πάντα με αψεγάδιαστο style.

Είδαμε τις φοβερές ράμπες στο σπίτι σου, μίλησε μας για αυτό το project και πόσο πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει στο μέλλον.

Αυτό το project ξεκίνησε λόγω της κατάστασης. Ήθελα να έχω έναν χώρο προπόνησης στο σπίτι μου γιατί δεν μπορούσα να ταξιδεύω, ούτε καν να κυκλοφορώ ελεύθερα όλη μέρα έξω. Πλέον προπονούμαι σε αυτές τις ράμπες κάθε μέρα και με έχει βοηθήσει πολύ να μάθω νέα κόλπα. Παλιά έπρεπε να ταξιδέψω για να βρω κάτι ανάλογο και πλέον το έχω σπίτι μου, πραγματικά τέλειο! Πάντως αν δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση θα ξόδευα τα χρήματα σε ταξίδια για αγώνες οπότε δεν θα την είχα στην διάθεση μου. Συνειδητοποίησα ότι είναι πολύ σημαντικό για έναν ΒΜΧ rider να έχει τον χώρο του για προπόνηση, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να μένει περιορισμένος σε αυτόν.

Στις ράμπες σου περιλαμβάνεται και ένα over vert / open loop το οποίο είναι το πρώτο στην Ελλάδα. Πώς και αποφάσισες να το συμπεριλάβεις;

Σίγουρα ήθελα κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά ήταν και η διαμόρφωση του χώρου της αυλής που με υποχρέωσε να το κάνω (υπήρχε ένα ενοχλητικό τοιχίο στο σημείο). Μου ήρθε η ιδέα, το πραγματοποίησα με την βοήθεια του Red Bull και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Πλέον το έχω κάνει αρκετές φορές και έχω βγάλει back flip. Ήταν τρελή πώρωση για μένα όταν το λάνταρα (προσγείωσα) με την πρώτη και πλέον είναι ένα feature που μου αρέσει πολύ. Στο μέλλον θα ήθελα να φτιάξω ένα πιο μεγάλο και να δουλέψω κι άλλα tricks.

Street ή ράμπες;

Και τα δύο! Ωστόσο αυτό που με εξιτάρει πραγματικά είναι να συνδυάζω τους δύο αυτούς κόσμους. Υπάρχουν πολλοί riders που τους αρέσει να εστιάζουν σε μια κατηγορία, εγώ θέλω να συνεχίσω να ανεβάσω το επίπεδο μου τόσο στο street όσο και στις ράμπες και να καταφέρω να βγάλω μοναδικούς συνδυασμούς των δύο κόσμων.

Πόσο δύσκολο είναι να προπονείσαι για τους αγώνες χωρίς αγώνες;

Επειδή δεν υπάρχουν αγώνες, δεν τους έχω στο μυαλό μου και δεν αισθάνομαι ότι μου λείπουν, αν και είναι ένα κομμάτι του ΒΜΧ που με ενδιαφέρει, άλλωστε θα ήθελα να φτάσω μέχρι τους Ολυμπιακούς του 2024. Τώρα προπονούμαι καθημερινά και βλέπω την απουσία αγώνων σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνω καλύτερος και να εμφανιστώ ακόμη πιο δυνατός όταν θα έρθει η ώρα.

Πού φαντάζεσαι τον Γιώργο μετά από 5 χρόνια;

Με φαντάζομαι σίγουρα να κάνω BMX, να έχω συμμετάσχει σε πολλά contest υψηλού επιπέδου και να έχω ανεβάσει πολύ το επίπεδο μου. Βέβαια έχω στο μυαλό μου και τους Ολυμπιακούς του 2024…

Υπάρχει κάποιος rider που σε εμπνέει;

Ο Kevin Peraza, o Κriss Κyle και αρκετοί άλλοι riders από το χώρο του ΒΜΧ, αλλά λατρεύω το style και τα κόλπα του Brandon Semenuk αν και είναι σε διαφορετική κατηγορία. Δηλαδή ο Semenuk κάνει slopestyle και freeride, αλλά το στυλ του θεωρώ πως είναι μοναδικό και σίγουρα με εμπνέει. Επίσης με εμπνέει η κοπέλα μου ή οποία με στηρίζει, με πορώνει και πολλές φορές με φιλμάρει.

Ποια είναι η πιο δυνατή ανάμνηση σου από το ΒΜΧ;

Το πρώτο μου tailwhip σε ηλικία 14 ετών. Επίσης είναι έντονα χαραγμένη στη μνήμη μου η σκηνή που έπαιρνα φόρα για το πρώτο μου backflip σε ένα skatepark στο Ρόντερνταμ της Ολλανδίας. Μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι με βοήθησε πολύ μια κοπέλα που ήδη έβγαζε backflip.

Athlete ID

  • Όνομα: Γιώργος Νταβουτιάν
  • Ημ γεν.: 4/3/1999
  • Παρατσούκλι: Νταβού
  • Ποδήλατο: Cult Crew
  • Άλλα hobby: Ζωγραφική, γυμναστική, skate
  • Αγαπημένο φαγητό: Πίτσα, αλλά μου αρέσει και να μαγειρεύω
  • Αγαπημένο ποτό: Red Bull classic & yellow
  • Αγαπημένη ταινία: Η σειρά RAW100 του Brandon Semenuk
  • Αγαπημένη μη ποδηλατική ταινία: Tranformers και κωμωδίες
  • Αγαπημένη μουσική: Rock και old school rap