Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων για το 2021 καταγράφηκε την Τρίτη (2/3), με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.353 νέες μολύνσεις και να έχει σημάνει συναγερμός στους ειδικούς για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Μέσα στα νέα μέτρα που αναμένονται να ανακοινωθούν, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και αλλαγή για τα SMS στο 13033.

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται να μπει όλη η χώρα στο «βαθύ κόκκινο», κάτι που σημαίνει σκληρό lockdown σαν εκείνο του Μαρτίου του 2020.

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αναγκάζει μάλιστα την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να αποφανθεί για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, έτσι ώστε να ανακοπεί η έξαρση του ιού.

Οι ειδικοί θέλουν τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν άμεσα με χρονοδιάγραμμα έως και τις 15 Μαρτίου, δηλαδή την Καθαρά Δευτέρα.

Η αλλαγή για τον κωδικό 6 στα SMS – Πώς θα επηρεάσει τις μετακινήσεις

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κωδικού 6 του 13033 ώστε οι πολίτες να μπορούν να τον χρησιμοποιούν αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο εξετάζει η κυβέρνηση.

Οι κυβερνητικές συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες με τη συμμετοχή των ειδικών για τον περιορισμό της κινητικότητας ειδικά στην Αττική, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά παρά το lockdown.

Στόχος άλλωστε της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 16 Μαρτίου. Έτσι στο επίκεντρο των μέτρων που εξετάζονται βρίσκεται και ο κωδικός 6, για τον οποίο έχει παρατηρηθεί κατάχρηση από τους πολίτες, οι οποίοι τον χρησιμοποιούν για διαδημοτικές μετακινήσεις, πηγαίνοντας για άσκηση από τη μια άκρη του λεκανοπεδίου στην άλλη.

Την ίδια στιγμή συζητούνται και αλλαγές στον κωδικό 4, αφού εξετάζεται να διεξάγονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπου μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής και συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Το σχέδιο για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων στην Αττική – Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ

Σε αγώνα δρόμου για να αποσυμφορηθούν με κάποιο τρόπο τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν επιδοθεί οι υγειονομικές αρχές, τη στιγμή που το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του και τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση.

Σύμφωνα με το Open, οι υγειονομικές αρχές αναπτύσσουν συγκεκριμένο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το Σισμανόγλειο θα υποδέχεται αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό.

Όσοι ασθενείς non covid νοσηλεύονται εκεί, θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση με ιδιωτικές κλινικές για τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ΕΣΥ ιδιώτες γιατροί.

Η ασφυκτική πίεση που ήδη δέχεται το σύστημα υγείας αντικατοπτρίζεται στα νούμερα των διαθέσιμων κλινών. Σύμφωνα με το Open, το πρωί της Τρίτης στο Θριάσιο νοσοκομείο υπήρχε μόνο 1 κενό κρεβάτι ΜΕΘ από τα 17 που υπάρχουν συνολικά, ενώ στο Ασκληπιείο είναι όλα κατειλημμένα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Σωτηρία, στο Γεννηματάς, στο Σισμανόγλειο και τον Ευαγγελισμό.