Στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα συζητηθεί την Τετάρτη (10/2) στη Βουλή εστίασε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Α’ Θεσσαλονίκης) Γιάννης Αμανατίδης τονίζοντας πως «δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη σύσταση ειδικού αστυνομικού σώματος σε κάθε πανεπιστήμιο, τόνισε πως «είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ο τρόπος που εισάγει την αστυνομία στα πανεπιστήμια το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν συμβαίνει πουθενά εκτός από την Τουρκία» και πως υπάρχουν λίγα και μεμονωμένα γεγονότα στα πανεπιστήμια, που δεν δικαιολογούν αυτές τις κινήσεις της κυβέρνησης.

«Θα έχουμε κλείσιμο τμημάτων και σχολών, για τη Θεσσαλονίκη περίπου 16%»

Ερωτηθείς για τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» την Τρίτη (9/2) είπε πως «σύμφωνα με έρευνα που κάναμε, θα υπάρξει μείωση των εισακτέων κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κλείσιμο τμημάτων και σχολών, για τη Θεσσαλονίκη περίπου 16%, ενώ θα επηρεαστεί το 90% των τμημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται δηλαδή για μία βίαιη αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης».

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει περισσότερους πτυχιούχους στην ηλικία μέχρι 34 ετών και στρέφει μια μεγάλη μερίδα σπουδαστών, στην κατάρτιση και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για τους 600 περίπου φοιτητές που εισάγονται με χαμηλές βαθμολογίες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν θα μπουν στα πανεπιστήμια, περίπου 20.000 υποψήφιοι, όπως υπολογίζουμε εμείς», δήλωσε.

«Η γλώσσα είναι η ταυτότητα κάθε ανθρώπου»

Ο κ. Αμανατίδης, αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, είπε πως «η γλώσσα είναι η ταυτότητα κάθε ανθρώπου. Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τόσο στο εσωτερικό μας όσο και στα παιδιά του ελληνισμού της διασποράς, είναι πολύ σημαντική για εμάς. Άλλωστε είμασταν η κυβέρνηση που το 2017 καθιερώσαμε, με Προεδρικό Διάταγμα, τον εορτασμό της ελληνικής γλώσσας. Ελπίζω η ελληνική κοινωνία να συνεχίσει να ενισχύει αυτό που εμείς ξεκινήσαμε».