Για τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού που θα είναι διαθέσιμα μέχρι τον Μάιο και θα δώσουν λύση στο πρόβλημα που παρατηρείται με τις καθυστερήσεις των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων, μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ στο Ισραήλ σε σύνολο 161.000 εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, υπήρξαν μόνο 31 κρούσματα, ενώ σε αντίστοιχο πληθυσμό ανεμβολίαστων καταγράφηκαν πάνω από 6.000 κρούσματα

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η διαθεσιμότητα των εμβολίων έχει μια χρονικότητα που δεν θα συνεχιστεί μετά τον Απρίλιο-Μάιο, καθώς θα έχουμε πληθώρα εμβολίων. «Υπάρχουν πολύ κοντά τρία εμβόλια, τα οποία θα καταθέσουν αίτηση αδειοδότησης. Πρόκειται για το εμβόλιο της Novavax που τελειώνει την τρίτη φάση, της CureVac, το οποίο είναι ευρωπαϊκό εμβόλιο από γερμανική εταιρεία και είναι και το εμβόλιο του «τέρατος» της φαρμακοβιομηχανίας Johnson&Johnson. Και το λέω τέρας, γιατί είναι μεγαλύτερη και έχει δυνατότητες με τις υποδομές που διαθέτει να αναπτύξει μαζική παραγωγή και απαιτεί μόνο μια δόση», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Μάλιστα, ο κ. Γραβάνης εστίασε στα θετικά νέα που προέρχονται από τα εμβόλια και αφορά στην αποτελεσματικότητά τους.

«Η αγωνία που είχαμε για το κατά πόσο τα δύο βασικά εμβόλια μας, της Pfizer και της Moderna, θα είχαν προβλήματα με τις καινούρια στελέχη του ιού, δεν ισχύει. Με ανακοινώσεις και των δυο εταιρειών ξέρουμε πλέον ότι και τα δυο εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά με τα παλιά στελέχη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα μόνο για το στέλεχος της Βραζιλίας. Κατά πάσα πιθανότητα θα την καλύπτει και αυτή», τόνισε. 

Πρόσθεσε δε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός ότι έχουμε ξεφύγει πλέον από την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer από την κλινική δοκιμή φάσης 3.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κολχικίνη, ο καθηγητής Φαρμακολογίας υπογράμμισε είναι ένα χρήσιμο φάρμακο, το οποίο θα πρέπει η πολιτεία να το βάλει στη φαρέτρα της, ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται με ιατρική συνταγή καθώς υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού που δεν πρέπει να το πάρουν. 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο