Να αντιμετωπίσει «με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο ένα
μέχρι σήμερα άλυτο πρόβλημα, στο κέντρο κυρίως των μεγάλων πόλεων και
ιδιαίτερα της Αθήνας: την υπερβολική όχληση της ζωής της Πόλης από μικρό αριθμό διαδηλωτών» επιδιώκει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το σχέδιο διαχείρισης δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, όπως αναφέρει σε διευκρινιστικό κείμενο με 11 ερωταπαντήσεις.

Σύμφωνα με το κείμενο, η φιλοσοφία του νέου σχεδίου θεωρείται η μεγαλύτερη καινοτομία του: «η προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ όλων των μερών μιας συνάθροισης, δηλαδή αστυνομίας, διαδηλωτών, μη διαδηλωτών, ΜΜΕ. Για να γίνει αυτό εφικτό η Αστυνομία θέτει δημόσια κανόνες της δικής της λειτουργίας, αυτοδεσμεύεται και προτείνει σειρά διευθετήσεων σε δημοσιογράφους και διαδηλωτές» αναφέρεται.

Αναφορικά με την οριοθέτηση χώρου για τους δημοσιογράφους, ένα από τα θέματα που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο λέει: «Οι δημοσιογράφοι πάνε όπου θέλουν και καλύπτουν όπως θέλουν κάθε
συνάθροιση. Αυτό στη δημοκρατία μας δεν μπορεί κανένα σχέδιο ή ακόμη
και νόμος να το αλλάξει».

Και υποστηρίζει πως «πρόκειται προφανώς για κάτι διαφορετικό» κάνοντας λόγο για «δύο καλές πρακτικές» που εισάγονται με το σχέδιο:

Η Αστυνομία θα διαθέτει έναν ειδικό χώρο ώστε, σε περίπτωση επεισοδίων ή τραυματισμού τους, οι δημοσιογράφοι -εάν θελήσουν- να μπορούν να
προσέλθουν για προστασία και πρώτες βοήθειες.

Επίσης η Αστυνομία θα ορίζει αστυνομικό – σύνδεσμο ώστε να μπορούν οι
δημοσιογράφοι -εάν το θελήσουν- κατά την διεξαγωγή μιας συνάθροισης, να
αποταθούν για την διευκόλυνση του έργου τους ή για την προστασία τους.

Αναφορικά με τα στοιχεία του taxisnet που ζητούνται από τον διοργανωτή της συγκέντρωσης, το κείμενο αναφέρει ότι δεν είναι φακέλωμα, αλλά προστατεύει τα στοιχεία του.

Το υπουργείο κάνει ειδική αναφορά στις κάμερες που θα φέρουν οι αστυνομικοί στις διαδηλώσεις, αποκαλώντας την «καινοτομία αυτοσυγκράτησης, διαφάνειας και λογοδοσίας», και αναλύει πώς θα γίνεται η αξιολόγηση της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μειώνει το βαθμό της αυθαίρετης κρίσης.

Στο κείμενο επισημαίνεται πως οι αστυνομικοί δεν είναι τόσο εκπαιδευμένοι έτσι ώστε να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο, όμως «εκπαιδεύονται όμως ήδη και θα συνεχίσουν να
εκπαιδεύονται ώστε να αφομοιώσουν πλήρως το νέο σχέδιο».

Ολόκληρο το κείμενο με τις 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Συναθροίσεων εδώ.