Το νέο Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των συναθροίσεων παρουσίασε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το σχέδιο προβλέπει οριοθετημένους χώρους για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκεντρώσεις, ενώ η ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το νόμο, δημιούργησε μία νέα διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ενημέρωση από τους διοργανωτές, μέσω taxisnet.

Επίσης προβλέπεται η χρήση μεγαφώνων «υψηλής έντασης» από τις αστυνομικές δυνάμεις για την προειδοποίηση των διοργανωτών και των διαδηλωτών σε περίπτωση παρείσφρησης ξένων προς την συγκέντρωση ατόμων, καθώς και για την ενημέρωση τους από ποιους δρόμους μπορούν να διαφύγουν αν η Αστυνομία κρίνει πως πρέπει να προχωρήσει σε διάλυση της διαδήλωσης, με χρήση νερού ή δακρυγόνα.

Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση χώρου για τους δημοσιογράφους στο σχέδιο αναφέρεται:

«Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό. Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα γεγονότα ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε: «Απολύτως όχι. Αντίθετα σε δύσκολες στιγμές, σε δύσκολες περιστάσεις θέλουμε να εξασφαλίζεται χώρος για τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους εκπροσώπους του Τύπου έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα».

Σχετικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ενημέρωση της Αστυνομίας από τους διαδηλωτές στο σχέδιο αναφέρεται ότι «ο οργανωτής μίας συνάθροισης θα μπορεί να υποβάλει τη γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης προς την αντίστοιχη αστυνομική ή λιμενική Αρχή. Η διαδικασία γνωστοποίησης θα γίνεται με προσωποποιημένη είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα, αξιοποιώντας τους κωδικούς taxisnet».

Σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση ξαφνικής συγκέντρωσης, απροειδοποίητα, ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε ότι η Αστυνομία θα έρχεται σε επαφή με τους οργανωτές, θα ορίζεται αστυνομικός διαμεσολαβητής και η συνάθροιση θα πραγματοποιείται με τους όρους που ισχύουν για όλες τις άλλες.

Όπως είπε ο υπουργός σε λίγες μέρες θα επεκταθεί και η ατομική κάμερα στους αστυνομικούς, κυρίως της ΟΠΚΕ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Στο σχέδιο επίσης αναφέρεται:

«Η διαφάνεια στη δράση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο διαχείρισης μίας συνάθροισης είναι κρίσιμη. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να είναι εμφανής η τοποθέτηση των δυνάμεων της τάξης. Ειδικότερα, το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείρισης μίας συνάθροισης φορά στολή, ενώ θα γενικευτεί η χρήση ονομασιών στην πλάτη των μελών κάθε ομάδας, ώστε να ταυτοποιείται καλύτερα η μονάδα στην οποία ανήκει. Σε αυτή την κατεύθυνση, όλοι οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στη διαχείριση μίας συνάθροισης θα έχουν σε εμφανές σημείο διακριτικό αριθμό».

Η «Λευκή Βίβλος» της εσωτερικής ασφάλειας και αλλαγές στη δομή του Αρχηγείου και στην εκπαίδευση των αστυνομικών

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια, καθώς και μεγάλες αλλαγές στη δομή της αστυνομίας και της εκπαίδευσης.

Όπως υπογράμμισε, σε αυτή τη «λευκή βίβλο» θα γίνει σαφές «η φιλοσοφία και το όραμα μας για την αστυνομία που πρέπει και αξίζει στη δημοκρατία μας». Επεσήμανε, ακόμα, ότι «για να γίνει το όραμα πράξη δυο πυλώνες θέλουν χτίσιμο. Εκπαίδευση και Αρχηγείο».

Στο πλαίσιο αυτό «αλλάζει εκ βάθρων η εκπαίδευση και οι αλλαγές πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν οι αλλαγές. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η μελέτη για βελτιώσεις στην δομή και διοίκηση της Αστυνομίας, ξεκινώντας από το Επιτελείο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικά γραφήματα που παρουσιάζουν σχηματικά το σχέδιο για τη διαχείριση των συναθροίσεων. Ειδικότερα, αποτυπώνουν σχηματικά τους στόχους, το νέο modus operandi, την αξιολόγηση της επικινδυνότητας, τον κύκλο διαχείρισης της συνάθροισης, τον τρόπο κλιμάκωσης της χρήσης μέσων και τα τέσσερα σκαλιά του επιχειρησιακού σχεδίου για κάθε συνάθροιση, που είναι η προετοιμασία, η επικοινωνία, η δράση και η λογοδοσία.