Το 2021 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά από πολλές απόψεις. Είναι η χρονιά που ακολουθεί μετά από ίσως τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών. Παράλληλα με τον ερχομό του συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα που γέννησε τη σύγχρονη Ελλάδα. Αποτελεί λοιπόν μια χρονιά που έχουμε πολλά να γιορτάσουμε, να στοχαστούμε και να εμπνευστούμε.

Είναι ευκαιρία λοιπόν να θυμηθούμε από που ξεκινήσαμε και τι χρειάστηκε για να φτάσουμε εδώ που είμαστε αλλά και πώς μπορούμε να πάμε ακόμη παραπέρα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι κατανοώντας το παρελθόν, αλλά και την αλληλεπίδρασή του με το παρόν μπορούμε να διδαχτούμε από την ιστορία μας και να καταφέρουμε ακόμη περισσότερο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσεγγίσει τα μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας ώστε να συστήσουν ένα φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης επιστημονικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων.

Πρωτοβουλία 1821-2021

Μέσα στο 2021 και στο 2022 αναμένεται ένα ευρύ φάσμα δράσεων (πάνω από 120) που περιλαμβάνει: συνέδρια, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, υποτροφίες, εκδόσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, αφιερώματα, στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση (Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία). 

Η Πρωτοβουλία 1821-2021 συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Σκοπός να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο η επέτειος της Επανάστασης είναι αναγκαίο να αποτελέσει μία αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον.

Επετειακή ιστορική έκθεση

Έντονο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κεντρική επετειακή έκθεση ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ΄21 του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Θα περιγράφει όλη την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, θα αναδείξει την προετοιμασία, το ξέσπασμα, την ακτινοβολία και την παρακαταθήκη της μέσα από σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό. Για πρώτη φορά μια επετειακή έκθεση για τον Αγώνα του 1821 θα εμπλουτιστεί με διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα.

Η έκθεση θα ξεκινήσει από την Αθήνα το Μάρτιο του 2021, θα ταξιδέψει σε έντεκα ελληνικές πόλεις, οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στον Αγώνα και, τέλος, θα λειτουργήσει ως πλωτή έκθεση, τονίζοντας τη σημασία των απελευθερωτικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες.

Μία δράση που ξεχωρίζει είναι το διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον» από το Ινστιτούτο Παστέρ και άλλους φορείς, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε διαδικτυακό περιβάλλον από τις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιανουαρίου αλλά και οι ερευνητικές εργασίες δεκατριών νέων ιστορικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που θα παρουσιαστούν στις 26-27 Μαρτίου 2021 στη συμπρωτεύουσα.

Επιπλέον, μεταξύ των πρώτων δράσεων του έτους είναι και η πρώτη επετειακή εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» στο εξωτερικό, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σε συνεργασία με την London Symphony Orchestra και με υποστηρικτή την Εθνική Τράπεζα. Την ορχήστρα διεύθυνε ο Sir Simon Rattle με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, ενώ η συναυλία ξεκίνησε με τη συμφωνική απόδοση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, προς τιμήν της Ελλάδας και της επετείου της Επανάστασης, καθώς και του βρετανικού φιλελληνισμού. Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 18:30. Στα σχόλια θα είναι ένας άνθρωπος θρύλος της δημόσιας τηλεόρασης ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ θα είναι διαθέσιμη στα κανάλια της Πρωτοβουλίας 1821-2021 για τριάντα ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία μπορείτε να δείτε εδώ protovoulia21.gr

Επιπροσθέτως, μια νέα βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια εκδίδεται με την επιμέλεια του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Έκθεσης στο protovoulia21.gr. Αναλυτικές πληροφορίες για την Πρωτοβουλία 1821-2021, τις δράσεις της και τον τρόπο που μπορείτε να συμμετέχετε, μάθετε στο protovoulia21.gr.