Επί τέσσερις αιώνες «κατοικούσε» στη γη της Αχαΐας, όμως πλέον θα συνεχίσει τον βίο της στον δήμο της Πετρούπολης. Ο λόγος για μια ελιά 400 ετών, η οποία αναγκάστηκε να ξεριζωθεί λόγω των σιδηροδρομικών έργων που γίνονται στην περιοχή της, όμως η ΕΡΓΟΣΕ δεν θέλησε να την κόψει και να την καταστρέψει.

Η εταιρεία, πάντα πριν ξεριζώσει υπεραιωνόβια δέντρα, καλεί τους δήμους κυρίως αστικών περιοχών, να ανταποκριθούν στη μεταφύτευσή της. Είναι μια γενικότερη πρωτοβουλία της ΕΡΓΟΣΕ κι ένα πρόγραμμα μεταφύτευσης που ενεργοποιεί όταν οι εργασίες της για τις διαδρομές των ελληνικών σιδηροδρόμων «πέφτουν» πάνω σε υπεραιωνόβια δέντρα, που δεν πρέπει να χαθούν.

Ο δήμος Πετρούπολης ήταν από αυτούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, η δημοτική Αρχή βρήκε και το κατάλληλο σημείο κι έτσι με δαπάνη του Πράσινου Ταμείου και στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη διάσωση και μεταφύτευση ελαιόδεντρων που προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την κατασκευή έργων, η ΕΡΓΟΣΕ την έφερε στην Αττική και τη μεταφύτευσε. Πλέον η ελιά θα ριζώσει στα χώματα του αθηναϊκού δήμου και πιο συγκεκριμένα θα στολίζει ένα από τα κεντρικά παρτέρια στην πλατεία Ηρώ.

Το ελαιόδεντρο αυτό είναι το πρώτο από τα τέσσερα που θα φυτευτούν το προσεχές διάστημα σε πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους του δήμου Πετρούπολης. «Η δράση αυτή, που έχει ως στόχο τη διαχείριση του φυτικού κεφαλαίου, έχει κι έναν επιπλέον συμβολικό χαρακτήρα. Η ελιά είναι το ευλογημένο δένδρο της ελληνικής υπαίθρου και συνδέεται στενά με την παράδοση και την ιστορία μας. Είναι το πανάρχαιο σύμβολο της ειρήνης και της ελπίδας και η διάσωση και μεταφύτευσή της, ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες, αποτελεί ένα μεγάλο δώρο για την πόλη μας», δήλωσε ο δήμαρχος, Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος.

* Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του δήμου Πετρούπολης.