Σε αλλαγή του δόγματος αντιμετώπισης των διαδηλωτών που προβαίνουν σε επεισόδια προσανατολίζεται η Ελληνική Αστυνομία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος σχεδιασμός θα προβλέπει την εμφάνιση μικρότερων αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους και τις πλατείες (με τις υπόλοιπες να βρίσκονται σε γύρω χώρους για να μην προκαλούν με την παρουσία τους), υποχώρηση των ΜΑΤ σε δεύτερο ρόλο, αποφυγή της χρήσης χημικών αλλά και ταυτόχρονη αύξηση της χρήσης οχημάτων καταιονισμού τύπου «Αίαντας» που εκτοξεύουν νερό με μεγάλη πίεση.

Επί της ουσίας δηλαδή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα επιχειρήσει μια περισσότερο ήπια διαχείριση των συναθροίσεων προκειμένου μεταξύ άλλων να μην αναλώνεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων για την επιτήρηση μικρών σε όγκο διαδηλώσεων. Παράλληλα μέσα στους επόμενους μήνες θα πολλαπλασιαστούν οι αστυνομικοί που θα επιτελούν χρέη εικονοληπτών καταγράφοντας τα επεισόδια.

Η ΕΛΑΣ, ακολουθώντας το πρότυπο της γερμανικής αστυνομίας, προμηθεύεται τον τελευταίο καιρό 60 κάμερες υψηλής ευκρίνειας με αντικραδασμικές λαβές και αναμεταδότες εικόνας, ώστε να καταγράφονται πλήρως οι κινήσεις και η επιχειρησιακή δραστηριότητα. Η εικόνα θα μεταφέρεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να εκτιμάται κάθε φορά η κατάσταση και να δίνονται οι ανάλογες εντολές όταν προκύπτουν επεισόδια με διαδηλωτές. Τα πλάνα θα είναι πανοραμικά ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στο υλικό εάν τυχόν καταγγείλουν φαινόμενα άσκοπης ή υπέρμετρης αστυνομικής βίας.

Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο στο κέντρο της Αθήνας καταγράφονται περίπου 1.500 μικρές και μεγάλες πορείες, ενώ σε όλη τη χώρα γύρω στις 3.000 με 5.000 κινητοποιήσεις, από τις οποίες μονάχα στο 3% – 5% μετέχουν πάνω από χίλιοι πολίτες.