Η θέρμανση των σχολείων, η μεταφορά των μαθητών και η λειτουργία των βρεφονηπιακών- παιδικών σταθμών, είναι οι άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, Γιάννης Ντόλιος σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, όσον αφορά στη θέρμανση των σχολικών μονάδων κατεπείγοντα στόχο αποτελεί η έγκαιρη εξασφάλιση των 21 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προκειμένου να κατανεμηθούν και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών, πρόκειται άμεσα να κοινοποιηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξυπηρετούνται οι Περιφερειακές Ενότητες που έχουν ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά δεν έχουν ακόμη αναδείξει αναδόχους. Όπως είπε ο κ. Ντόλιος, από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας περίπου δέκα δεν έχουν ξεκινήσει διαγωνισμούς. Επιπλέον, ο υφυπουργός αποσαφήνισε ότι όσοι δεν ξεκινήσουν- στα χρονικά όρια που θέτει η ρύθμιση- τη διαπραγμάτευση για την ανάθεση της μεταφοράς μαθητών μέχρι την ανάδειξη αναδόχου, δεν θα πάρουν τελικά, χρήματα. Από τους υπολοίπους, όσοι δεν έχουν αναδείξει ακόμη αναδόχους- κάτι που αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των Περιφερειακών Ενοτήτων- θα εξυπηρετηθούν μέχρι την ανάδειξη αναδόχου.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, όπως ενημέρωσε ο κ. Ντόλιος, το υπουργείο Εργασίας έχει εξασφαλίσει 122- 130 εκατ. ευρώ και αναζητούνται τα υπόλοιπα προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό των 180 εκατ. ευρώ που είναι απαραίτητα για τα 72.000 περίπου παιδιά που εξυπηρετήθηκαν τη σχολική χρονιά 2013- 2014.

Ο κ. Ντόλιος σημείωσε ότι επειδή η παραπάνω χρηματοδότηση αφορά κατά 70% μισθολογικό κόστος και επειδή από το 2015, θα συρρικνωθεί η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μοναδική λύση είναι η ενίσχυση των σταθμών με μόνιμο προσωπικό, «στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεών μας». Συγκεκριμένα, ο κ. Ντόλιος ενημέρωσε ότι υπάρχει ο εξής προγραμματισμός προσλήψεων: 1.152 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου από τους ΚΑΠ, 4.000- 4.500 εργαζόμενοι από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και 799 μόνιμες θέσεις αορίστου χρόνου για το υπουργείο Εσωτερικών, το 2014. Αντίστοιχο αριθμό μόνιμων θέσεων- περίπου 700- θα έχει το υπουργείο Εσωτερικών και τα επόμενα χρόνια.

Ήδη έχουν εγκριθεί ή κατανεμηθεί 245 θέσεις και ο υφυπουργός Εσωτερικών προτείνει για τις υπόλοιπες θέσεις να δοθεί προτεραιότητα στο επιστημονικό προσωπικό των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Εάν τελικά δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού στους σταθμούς και τις άλλες κοινωνικο- προνοιακές δομές, θα μπορέσουν να εξισορροπηθούν οι σοβαρές απώλειες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο που ξεκινούν από την ερχόμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό, ο κ. Ντόλιος αναφέρθηκε στην ανάγκη επανεκκίνησης του Καλλικράτη σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των περίπου 200 αρμοδιοτήτων στους δήμους. Για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων είχε οριστεί μεταβατική περίοδος δυο χρόνων (2011- 2012), η οποία τελικά ανεστάλη νομοθετικά ενώ η μεταφορά κάποιων αρμοδιοτήτων επηρεάστηκε από νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν στο μεταξύ.