Eντείνονται οι διαβεβαιώσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σχεδιάζεται για «προσωπική χρήση», καθώς και ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε ότι «είναι για ιδία χρήση», ενώ θα καταχωρείται στο μητρώο εμβολιασμών της ΗΔΙΚΑ. Όπως είπε ο υπουργός, ο πολίτης που θα έχει εμβολιαστεί θα μπορεί να το εκτυπώσει χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet και θα έχει τη σφραγίδα του ελληνικού δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα φεύγει από το εμβολιαστικό κέντρο με την επίσημη βεβαίωση, παρά μόνο όταν τα πληροφοριακά συστήματα θα ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, κάθε πολίτης θα μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ηλεκτρονικά από το σπίτι του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet (ενδεχομένως και του ΑΜΚΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πέντε εξατομικευμένες πληροφορίες, στα ελληνικά και στα αγγλικά: ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνίες εμβολιασμού, σημείο εμβολιασμού (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας) και τύπο εμβολίου.

Υγειονομικό διαβατήριο

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το αν η ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού θα εξελιχθεί σε υγειονομικό «διαβατήριο» για ορισμένους κλάδους της οικονομίας, π.χ. την έγκριση για αεροπορικό ταξίδι ή την είσοδο σε κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Ερωτηθείς σχετικά ο Βασίλης Κικίλιας για το διαβατήριο εμβολιασμού απέφυγε να απαντήσει επισημαίνοντας ότι είναι εκτός της αρμοδιότητάς του, σημείωσε ωστόσο ότι : «είναι πολύ πρόωρο και απαιτεί μεγάλη προσοχή».

Οι 10 περιοχές που έχουν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού και προκαλούν ανησυχία

Στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες» αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊoύ στη χώρα το απόγευμα της Τετάρτης.

Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα, ο υπουργός σημείωσε πως οι «κόκκινες» περιοχές, αυτές δηλαδή που παρουσιάζουν τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι οι εξής:

  • Κάλυμνος
  • Κοζάνη
  • Κιλκίς
  • Δυτική Αττική
  • Έβρος
  • Θάσος
  • Ροδόπη
  • Φλώρινα
  • Ξάνθη
  • Λέσβος

«Το γεγονός των εμβολιασμών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας»

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού οι οποίοι έχουν ξεκινήσει στη χώρα και σημείωσε πως δεν μπορεί το συγκεκριμένο «ευτυχές» γεγονός να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας.

Επίσης ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη διασπορά του κορονοϊού και επεσήμανε πως τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή τα 942 κρούσματα κορονοϊού τα οποία ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ αναφέρονται στα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους και αποτυπώνουν την εικόνα πριν από 15 μέρες.

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η διασπορά την περίοδο των γιορτών αυξάνεται. Κατά πόσο είχαμε διασπορά τα Χριστούγεννα θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα. Τα σημερινά νούμερα δείχνουν τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 μέρες. Το πώς έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά θα το δούμε 15 μέρες μετά. Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτούμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους τους υγειονομικούς που εργάζονται αδιάκοπα αυτές τις άγιες  μέρες και δίνουν μάχη. Να προσέξουμε ιδιαιτέρως όλοι. Η προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί έχει οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Το εσύ δοκιμάστηκε στο 100% και άντεξε. Το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων. Ξέρω ότι χρονιάρες μέρες αυτά που λέω είναι δύσκολα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Στην συνέχεια απηύθυνε έκκληση λέγοντας: «Θέλω να παρακαλέσω θερμά να προσέξουμε πολύ αυτές τις μέρες και τις μέρες που έρχονται και να συναισθανθούμε το μέγεθος της ευθύνης»

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.