Αύριο Παρασκευή αναμένεται να απαντήσουν στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι πρυτάνεις για το εάν και κατά πόσο δέχονται τον νέο τρόπο φύλαξης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που προωθεί η κυβέρνηση. Οι πρυτανικές αρχές εκφράζουν έντονες ενστάσεις για το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στη διοίκηση των ιδρυμάτων.

Τα άλλα δύο μέτρα για τα οποία εκφράζουν από αμφιβολίες έως και έντονες διαφωνίες αφορούν την τοποθέτηση καμερών στα πανεπιστημιακά κτίρια καθώς επίσης και τη θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινών για όσους υποπίπτουν σε παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα.

Η υπουργός φαίνεται να έχει εξηγήσει στους πρυτάνεις ότι ο έλεγχος του ποιος μπαίνει στα αμφιθέατρα και τους λοιπούς πανεπιστημιακούς χώρους θα ανήκει στα ίδια τα ιδρύματα, ωστόσο το νέο ειδικό σώμα προστασίας των πανεπιστημίων, από τη στιγμή που θα έχει κατασταλτικές και ανακριτικές αρμοδιότητες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάγεται σε οποιονδήποτε άλλον φορέα πλην της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι πρυτάνεις που διαφωνούν εκτιμούν ότι το σώμα φύλαξης των ιδρυμάτων από τη στιγμή που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. επί της ουσίας θα πλήττει το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων και με αυτή την επιχειρηματολογία δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.