Με αυστηρούς κανόνες, απαγόρευση μετακινήσεων, περιορισμένα ψώνια και χωρίς καλεσμένους θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα,  δεδομένου ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλπάζει και οποιοδήποτε «στραβοπάτημα» μπορεί να αποβεί μοιραίο για εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ότι τα ρεβεγιόν θα πρέπει να γίνουν μαζί με άλλη μία το πολύ οικογένεια, ενώ ερωτηματικό αποτελεί τι θα γίνει με τις μετακινήσεις και την απαγόρευση κυκλοφορίας, ειδικά την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από σήμερα και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, και μέχρι στιγμής δεν έχει προβλεφθεί να υπάρχει ειδική μέριμνα για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες. «Δεν πρόκειται να διευρυνθεί το ωράριο. Η κάθε οικογένεια θα πρέπει να γιορτάσει μόνη ή μέχρι 9 άτομα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μπλόκο στις μετακινήσεις

Ο «οδικός χάρτης» των Χριστουγέννων δεν αφήνει περιθώρια για ρεβεγιόν μακριά από το σπίτι μας, και αυτό γιατί για οποιαδήποτε μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS, που θα δικαιολογεί το λόγο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα βρίσκονται σε εγρήγορση όλες τις ημέρες και απαιτείται από τους πολίτες συνέπεια για να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και να μην αυξηθούν οι εστίες διασποράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν είτε το μεσημέρι, είτε το βράδυ μέχρι τις 22:00.

Εξαιρέσεις στις μετακινήσεις εκτός νομού

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές, ότι οι μετακινήσεις μεταξύ νομών δεν θα επιτραπούν, γεγονός που ανατρέπει τα σχέδια όσων ονειρεύονταν διακοπές στα εξοχικά τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μόνο περιπτώσεις – εξαιρέσεις στις οποίες θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Θα υπάρξει δηλαδή ευελιξία σε περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών. Για παράδειγμα για ανθρώπους, οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό(π.χ. εκπαιδευτικοί), απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπουδάζουν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους. Ξεκαθαρίζεται ωστόσο, ότι η εν λόγω μετακίνηση θα αφορά μόνο την κατεύθυνση προς την μόνιμη κατοικία και θα είναι άπαξ.

Σε ισχύ από σήμερα το click away

Προαιρετικά ανοίγουν από σήμερα αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away όσα καταστήματα μπορούν να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες, ενώ ανοικτά είναι και τα σούπερ μάρκετ. Καθ’ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων οι καταναλωτές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες καταναλωτικές συνήθειες, καθώς δεν θα μπορούν να μπαίνουν στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, εκτός από τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία – αλλά με ραντεβού θα παραλαμβάνουν σε εξωτερικό χώρο το προϊόν που επιθυμούν, αφού πρώτα θα έχουν κάνει τηλεφωνική ή ηλεκτρονική παραγγελία. Για τα καταστήματα που δεν διαθέτουν e-shop οι συναλλαγές θα γίνονται με «ενδιάμεσο» την πλατφόρμα e-katanalotis μέσω της οποίας θα αποστέλλεται δωρεάν και το SMS της αγοράς στους καταναλωτές χωρίς να επιβαρύνεται η επιχείρηση. Υπενθυμίζεται ότι με τον κωδικό μετακίνησης 2 επιτρέπεται η μετάβαση σε κατάστημα άλλης περιοχής αλλά όχι εκτός της περιφέρειας κατοικίας.

Εκκλησιασμός για ελάχιστους

Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, ενώ βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης, σε αυτές τις δυο ημέρες θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλους τους ναούς, με εξαίρεση τους μητροπολιτικούς ναούς όπου το όριο θα είναι τα 25 άτομα. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τριήμερη καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, εκτός από τη γνωστή διαδικασία υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών για τον κορονοϊό. Παράλληλα, θα υπόκεινται σε rapid test κατά την είσοδο και θα μπαίνουν σε 3ήμερη προληπτική καραντίνα.