Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, ενώ προς το βράδυ την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της Θράκης και περιοχές της Θεσσαλίας.

Οι καταιγίδες (μπλε χρωματισμοί στο χάρτη) πρόσκαιρα κατά τόπους θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις (μωβ χρωματισμοί στο χάρτη).

Παράλληλα, ένας ειδικός αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το Meteo.gr και υπολογίζει πόσο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για τον σχηματισμό ανεμοστρόβιλων ή υδροσιφώνων εντοπίζει το κεντρικό Ιόνιο ως πιθανή περιοχή εκδήλωσής τους κατά τη διάρκεια της Παρασκευής.

Επιπροσθέτως, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως έξι μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και έως επτά μποφόρ στο Ιόνιο.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για πρόσκαιρη επιδείνωση από την Πέμπτη (15-10-2020) στη βορειοδυτική και την Παρασκευή το βράδυ στη βορειοανατολική χώρα, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.