Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου, ένωσαν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας απευθείας με το Τμήμα Δικαιωμάτων του Παιδιού (Children’s Rights Division) του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο τον πολλαπλασιασμό των μηνυμάτων της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην τοπική κοινωνία.

Με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμητρας Ακριτίδου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στην προώθηση της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» και την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας και αποτελεί το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που  αποφάσισε να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην διάδοση των μηνυμάτων της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» με την υπ’αριθμόν 545/24-08-2020 απόφαση.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας μεταξύ άλλων τόνισε: «Η υπογραφή του Συμφώνου αυτού συνιστά την αρχή μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας, καθώς αφορά το πολύ ευαίσθητο θέμα της παιδικής κακοποίησης, που δυστυχώς έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο. Οι οργανωμένες πολιτείες οφείλουν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο σε πολλά επίπεδα και προς την κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως αναγκαίες οι συνέργειες».

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δρ Δήμητρα Ακριτίδου δήλωσε: «Η κακοποίηση του παιδιού αποτελεί διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα με πολύπλοκους αιτιολογικούς παράγοντες αλλά και πληθώρα αρνητικών συνεπειών για την βιοψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών. Σήμερα υπογράφοντας το μνημόνιο συνεργασίας στοχεύουμε στην εκπόνηση και υλοποίηση δράσεων με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών την ενημέρωση των μαθητών, για την εξάλειψη του τόσο λυπηρού και αποτρόπαιου φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών».

Η Βουλευτής Έλενα Ράπτη παρουσιάζοντας την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για το μεγάλο του ενδιαφέρον και την έμπρακτη στήριξή του σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Υπολογίζεται ότι το 16% των παιδιών της χώρας μας πέφτουν θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό που απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας. Το  υλικό του Συμβούλιου της Ευρώπης και οι δύο ιστορίες κινουμένων σχεδίων «Το μυστικό της Νίκης» και «Η περιπέτεια του Βίκτωρα», ελληνικής παραγωγής, αποτελούν την εργαλειοθήκη μας για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο σε επίπεδο ενημέρωσης της κοινωνίας. Η σιωπή των θυμάτων προστατεύει τους δράστες.

Για αυτό, το μεγάλο μας στοίχημα είναι να πείσουμε τα παιδιά να σπάσουν τη σιωπή τους. Σε επτά χρόνια η καμπάνια υλοποίησε πάνω από 630 δράσεις σε όλη τη χώρα και συνεργάστηκε με θεσμικούς φορείς και πολιτειακούς παράγοντες. Το 2020 το Υπουργείο Παιδείας υπέγραψε σύμφωνο αμοιβαίας συνεργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αξιοποίηση του ενημερωτικού υλικού και ενέκρινε εκπαιδευτική πρόταση για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που εντάσσεται στην καινοτόμα πρωτοβουλία του Υπουργείου «Εργαστήρια δεξιοτήτων» και που θα υλοποιείται πιλοτικά σε 218 πρότυπα και πειραματικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας. Με τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλευρό μας θα πάμε την καμπάνια ακόμη ένα βήμα μπροστά».