Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να ρίξουμε τα κρούσματα σημαντικά, τονίζει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6. Ο ίδιος εκφράζει τη διαφωνία του με τη λύση του lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην Αττική, σχολιάζοντας πως πρόκειται για την εύκολη λύση.

«Ένα lockdown θα είναι αποτελεσματικό στο να μειώσει τα κρούσματα. Θα αποτύχει όμως στην επίδραση στην οικονομία και θα μας δώσει την ψευδαίσθηση της νίκης ενώ θα πρόκειται για ήττα», σημειώνει ο καθηγητής.

«Ως κοινωνία μπορούμε να τον κερδίσουμε τον κορονοϊό αλλά θα επιλέξουμε την εύκολη λύση» πρόσθεσε για το ενδεχόμενο lockdown ο κ. Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «χρειαζόμαστε μέτρα μακράς εφαρμογής, όχι το κάνουμε για 3 βδομάδες και βλέπουμε» όπως για παράδειγμα «να βάλουμε στο μάξιμουμ την τηλεργασία ή για 1-2 μήνες να βάλουμε παντού μάσκα. Ακόμα και στα εστιατόρια μεταξύ των γευμάτων. Να βάλουμε στην κουλτούρα μας υγειονομικές αρχές».

«Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική μηνών. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα τη φτιάχνει» συμπλήρωσε ο κ. Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι «ίσως τώρα χρειαζόμαστε άλλες ειδικότητες. Ίσως η επιτροπή χρειάζεται αναδιάρθρωση με ειδικούς που ασχολούνται και με θέματα πέραν των κλινικών».

«Μια επανεκκίνηση, ένα φρεσκάρισμα στην στρατηγική θα δώσει το έναυσμα στους πολίτες να προσπαθήσουμε ξανά. Αν βρούμε την εύκολη λύση το lockdown τα παρατάμε δεν έχουμε άλλη λύση πώς θα βρούμε λύση τον Δεκέμβριο» πρόσθεσε.