Τη λειτουργία του DNA και την ποικιλομορφία που προσφέρει στην ανθρωπότητα και στο περιβάλλον θα παρακολουθήσουν βιωματικά περίπου 100 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 13 σχολεία της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα εργαστήρια του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη βοήθεια ερευνητών και καθηγητών.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι μαθητές θα έχουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας DNA, που έχει οριστεί η 25η Απριλίου προς τιμήν της ανακάλυψης της διπλής έλικας του (1953) και της ολοκλήρωσης της χαρτογράφησης του γονιδιώματος του ανθρώπου (2003).

Πρόκειται για την 4η συνεχόμενη χρονιά που το τμήμα Βιολογίας διοργανώνει τις επισκέψεις μαθητών στους χώρους του, με στόχο να καταδείξει πως η επιστήμη της Βιολογίας δεν αφορά μόνο τους ερευνητές, αλλά όλους τους ανθρώπους, καθώς μέσα από αυτήν μπορούν να κατανοήσουν και να σεβαστούν την λειτουργία του κόσμου, του περιβάλλοντος και του ίδιου τους του εαυτού.

Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις καθηγητών καθώς και τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια, στα οποία θα δημιουργήσουν τα δικά τους παρασκευάσματα, θα παρακολουθήσουν την διαδικασία της μίτωσης (πώς από το γονιμοποιημένο ωράριο δημιουργείται ο πολυκύτταρος οργανισμός), θα διαπιστώσουν σε μικροσκόπια την ποικιλομορφία του μικροβιόκοσμου σε μία σταγόνα νερό, θα ταυτοποιήσουν DNA σε διάφορα είδη, διαπιστώνοντας την πολυμορφία και τη μοναδικότητα του κάθε είδους και τέλος θα παρατηρήσουν τις στρατηγικές επιβίωσης ειδών στο περιβάλλον (σε φυτά).

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.