Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), προκαλούν οι διατάξεις του υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου, με τις οποίες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η εγγραφή γεωεπιστημόνων στο επιμελητήριο. Όπως καταγγέλλουν, με τη συγκεκριμένη διάταξη θα επιτρέπεται στο εξής η άσκηση του γεωτεχνικού επαγγέλματος ανεξέλεγκτα και χωρίς προϋποθέσεις και κανόνες σε οποιονδήποτε και ζητούν την άμεση απόσυρσή της από το πολυνομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε, ως επιστημονικό και επαγγελματικό επιμελητήριο όλων των γεωτεχνικών της χώρας (γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων, γεωλόγων και ιχθυολόγων), είναι θεσμικά επιφορτισμένο με το ρόλο του συμβούλου της πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, καθώς και σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος. Eίναι επίσης επιφορτισμένο με την υποχρέωση προάσπισης των επιστημονικών, επαγγελματικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συμφερόντων των γεωτεχνικών, ενώ παράλληλα ελέγχει την τήρηση από πλευράς τους των κανόνων επιστημονικής και επαγγελματικής δεοντολογίας και αξιοπρέπειας, ασκώντας τους και πειθαρχικό έλεγχο.

«Αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη οποιοσδήποτε πτυχιούχος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του γεωτεχνικού, χωρίς να ελέγχεται από τον επίσημο επιστημονικό φορέα, που είναι το ΓΕΘΤ.Ε.Ε, χωρίς να υπόκειται σε κανένα πειθαρχικό έλεγχο και γενικά να αποφασίζει για πολύ σημαντικά θέματα, που αφορούν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τον έλεγχο στις εισαγωγές προιόντων και τόσα άλλα σημαντικά ζητήματα. Κανένας δεν μας ενημέρωσε ότι θα ψηφιστεί αυτή η αντιγεωτεχνική διάταξη. Καλούμε τον υπουργό και συνάδελφο κ. Τσαυτάρη να πάρει θέση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΓΕΤ.Ε.Ε., Αθανάσιος Σαρόπουλος.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η επίμαχη διάταξη δεν θα ωφελήσει την εθνική οικονομία, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, κάνει λόγο για απαξίωση ενός επιστημονικού φορέα και ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που – όπως υπογραμμίζει – αποτελεί το μοναδικό θεσμοθετημένο σύμβουλο της Πολιτείας στα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής. «Γιατί τίθεται σε διωγμό το επάγγελμα του γεωτεχνικού και φαλκιδεύεται η προσπάθεια για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της εθνικής αγροτικής οικονομίας; γιατί θεσμοθετείται διακριτική μεταχείριση ανάμεσα στους επιστημονικούς κλάδους που πρωταρχικό σκοπό τους έχουν την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος;» αναφέρεται στην ανακοίνωση.