Εκδήλωση με την παρουσία σαράντα πέντε ιδιοκτητών ελληνικών εστιατορίων στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής γαστρονομίας αναφέρθηκαν στην ανάγκη ακόμη δυναμικότερης προώθησης των ελληνικών προϊόντων, όπως και στην ανάληψη πρωτοβουλίας που να στοχεύει στην δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για την αντιπροσώπευση των ελληνικών εστιατορίων της Ιταλίας.

Ως κύριος στόχος τέθηκε και η περαιτέρω στήριξη των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και η στενότερη σύνδεση των παραδοσιακών μας εστιατορίων με τους τουρίστες που κάθε χρόνο επισκέπτονται την χώρα μας. Μια αποδοτική και στρατηγικής σημασίας κίνηση, αφού υπολογίζεται ότι κάθε μέρα, 4.000 Ιταλοί, δοκιμάζουν τις συνταγές και τις γεύσεις των ελληνικών εστιατορίων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και η υπεύθυνη των γαστρονομικών ενθέτων της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», Λίτσια Γκρανέλο, έχει εκφράσει επανειλημμένα την ιδιαίτερή της αδυναμία στις ελληνικές συνταγές, με αναφορά και σε πιο πρόσφατες δημιουργικές παραλλαγές, όπως είναι ο μουσακάς για χορτοφάγους.

Κατά των χαιρετισμό του, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ιταλία, Μιχάλης Καμπάνης, υπογράμμισε ότι «η ελληνική κουζίνα αποτελεί ένα επιπλέον μέσο διάδοσης του πολιτισμού μας και τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται, αναμφίβολα, μια μεγάλη δυναμική στην διεθνή αναγνώριση της γαστρονομικής μας ταυτότητας».