ΕΟΔΥ: 293 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – Πέντε θάνατοι

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του Covid-19 στη χώρα μας


ΕΛΛΑΔΑ
18:56
26/08/2020
ΕΟΔΥ: 293 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα - Πέντε θάνατοι
25
loading

Στα 293 είναι τα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα 26/8 στην Ελλάδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και πέντε νέους θανάτους. 

Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 248. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.280. 33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 145ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κορονοϊός: Ξεχάστε τα 2 μέτρα απόσταση, χρειάζονται 8 λένε οι ειδικοί

Μάσκα και απόσταση. Αυτά είναι τα δύο πολεμοφόδια που έχουμε όλοι μας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, που βοηθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον περιορισμό της διασποράς του.

Έρχονται όμως τώρα βρετανοί επιστήμονες για να μας πουν ότι τα 2 μέτρα απόσταση που πρέπει να έχουμε ο ένας από τον άλλο αποτελούν αναχρονιστικά επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και αναμεταδίδει ο Indepedent υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα σταγονίδια που προέρχονται από το βήχα ή το φτέρνισμα μπορούν να ταξιδέψουν έως και 8 μέτρα!

Το πόσο γρήγορα θα ταξιδέψουν τα σταγονίδια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το αν το άτομο από το στόμα του οποίου βγαίνουν βρίσκεται σε κλειστό ή υπαίθριο χώρο, από το αν φορά μάσκα, από το αν ο χώρος έχεις κλιματισμό.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η απόσταση θα πρέπει να θεωρείται ένα μέτρο προστασίας στο πλαίσιο μια ευρύτερης στρατηγικής περιορισμού της πανδημίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών και των επιφανειών, η χρήση μάσκας και προστατευτικού εξοπλισμού.

Sky News: Ουσία που περιέχεται σε εντομοαπωθητικά προστατεύει από τον Covid-19

Σε μία σπουδαία ανακάλυψη σχετικά με τον κορονοϊό προχώρησαν επιστήμονες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως μετέδωσε την Τετάρτη (26/8) το Sky News επιστήμονες του Εργαστηρίου Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ανακάλυψαν πως μία ουσία η οποία βρίσκεται σε εντομοαπωθητικά σκευάσματα, μπορεί να σκοτώσει το στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο την ίδια πηγή, το εν λόγω προϊόν ονομάζεται Citriodiol και ενδέχεται να προσφέρει ένα νέο στρώμα προστασίας κατά της Covid-19.

Λύκος και αρθρίτιδα: Η σχέση τους με τον κορονοϊό

Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν χθες στην επιθεώρηση Arthritis & Rheumatology επισημαίνουν πως ο λύκος και η φλεγμονώδης αρθρίτιδα δεν αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την Covid-19.

«Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από λύκο ή φλεγμονώδη αρθρίτιδα έχουν τόσο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της Covid-19 όσον και αυτοί που δεν εμφανίζουν αυτές τις παθολογίες», εξηγεί η δρ Ρουθ Φερνάντες-Ρουίς, η οποία συνυπογράφει τη μία από τις μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές της σχολής ιατρικής Grossman του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, εξετάσθηκαν από τα μέσα Απριλίου μέχρι την αρχή Ιουνίου οι περιπτώσεις 226 ενηλίκων -στην πλειονότητά τους μαύρων, ισπανόφωνων και γυναικών- που έπασχαν από περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές μορφές του λύκου.

Στο πλαίσιο της δεύτερης, παρακολουθήθηκαν από τον Μάρτιο μια εκατοστή άνθρωποι -κυρίως λευκές γυναίκες- που έπασχαν από φλεγμονώδη αρθρίτιδα (ρευματοειδή, ψωριασική και σπονδυλοαρθρίτιδα).

Αυτές οι τελευταίες ήταν όλες θετικές στην Covid-19 ή είχαν αναπτύξει συμπτώματα. Το 26% χρειάσθηκε να νοσηλευθεί και το 4% πέθανε.

Πρόκειται για ποσοστά συγκρίσιμα με αυτά που καταγράφηκαν στο σύνολο του πληθυσμού της Νέας Υόρκης.

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα, οι οποίοι υποβάλλονταν σε θεραπεία με στεροειδή φάρμακα μάλλον, παρά με στοχευμένα βιολογικά φάρμακα, ήταν αντίθετα 10 φορές πιθανότερο να νοσηλευθούν αν μολύνονταν από τον νέο κορονοϊό.

Όμως οι ερευνητές επισήμαναν πως ο κίνδυνος αυτός μπορεί να υπερεκτιμάται εξαιτίας του μικρού μεγέθους του υπό παρακολούθηση δείγματος.

Σύψας: Τα παιδιά περισσότερο κινδυνεύουν να μολυνθούν σπίτι παρά στο σχολείο

Κρίσιμη είναι η πρώτη και δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μετά την επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα, όπου θα φανεί η διασπορά του στην κοινότητα είπε καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στο Mega.

«Το πιο σημαντικό είναι να μην έχουμε εκθετική φάση, δηλαδή διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα. Όμως περιμένουμε ανησυχία μέχρι το τέλος του μηνός για να δούμε την επήρεια του 15 Αύγουστου στην επιδημία» δήλωσε.

Ο κορονοϊός φαίνεται να έχει διαψεύσει πολλά μαθηματικά μοντέλα. «Ο κορονοϊός έχει διαψεύσει πολλά μαθηματικά μοντέλα. Σημασία έχει τι έγινε πριν 15 μέρες, γιατί θα το δούμε μετά από δεκαπέντε μέρες. Υπήρξαν μετακινήσεις τον Δεκαπεντάγουστο, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα, που συνήθως συνοδεύεται με διασπορά. Αυτό μας ανησυχεί» τόνισε.

Για το γεγονός ότι νοσούν πλέον περισσότεροι οι νέοι σημείωσε «20-30 ετών είναι η ηλικιακή ομάδα που καθοδηγεί πλέον την πανδημία. Αυτοί νοσούν λιγότερο, γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλές διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Συνέχισε ωστόσο, λέγοντας πως αν και οι νέοι δεν κινδυνεύουν πολύ, διασπείρουν τη νόσο. «Και όταν τη διασπείρουν αργά η γρήγορα η νόσος θα φτάσει και στους ευάλωτους» είπε.

Σε ότι αφορά στα παιδιά υπογράμμισε ότι οι ηλικίες μέχρι και 12 ετών δεν μολύνονται και δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό.

«Τα παιδιά κινδυνεύουν να μολυνθούν σπίτι παρά στο σχολείο. Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τα δημοτικά. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα γυμνάσια και λύκεια» ανέφερε σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

Κάλεσε τους γονείς να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να υπάρχει μια εβδομάδα απόσταση μέχρι τα παιδιά να πάνε στα σχολεία, και να γίνει αντιληπτό αν κάποιο νοσεί.

«Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι τεράστιες οι συνέπειες στην υγεία ενός παιδιού, και ψυχικές, όταν μένει σπίτι. Θα κλείσουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα, εάν χρειαστεί, και μετά τα σχολεία» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν με σχετική ασφάλεια.

Παράλληλα εξήγησε πώς ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στα πολλά τεστ που διενεργούνται καθημερινά.

«Στην περίοδο του lockdown δεν γινόντουσαν πολλά τεστ. Δεν κάναμε τεστ σε ασυμπτωματικούς και σε όσους δεν έπασχαν βαριά. Δεν κάναμε ούτε χίλια την ημέρα. Πλέον γίνονται περίπου 15.000 τεστ την ημέρα. Γι αυτό φαίνονται μεγαλύτερα τα νούμερα» είπε.

Τέλος, ανέφερε πως ο κορονοϊός δεν αφήνει μακροχρόνια ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που νόσησε, ενδέχεται μετά από έξι μήνες να νοσήσει εκ νέου. Και πέραν αυτού, όπως κατέληξε, αυτό σημαίνει, ότι δεν θα αρκεί μόνο μια δόση εμβολιασμού αλλά «θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε ξανά και ξανά»

*Οι φωτογραφίες είναι αρχείου

Ειδήσεις σήμερα:

Γιάννης Πουλόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο τραγουδιστή

Έπιασε στα πράσα τον άντρα της να κάνει σεξ με τη μαμά του: Έγινε έτσι απλά, είπε εκείνος

Η Νάξος έχει τον δικό της εξωτικό παράδεισο

Έρχεται η ώρα του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι κερδίζουν έκπτωση, ποιοι πληρώνουν μισό φόρου και ποιοι έχουν πλήρη απαλλαγή

Επιμένει στις προκλήσεις ο Ερντογάν: Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε Αιγαίο, Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα

Χάλκη: Βίντεο ντοκουμέντο από την επιχείρηση του λιμενικού – «Οι Τούρκοι καλούσαν τα πλοία να φύγουν»

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια

Τρία μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε όταν βάζετε πλυντήριο

Ζαχαράκη: Πιθανόν το παιδί που δεν θα φοράει μάσκα να μην μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα

Benched: Αυτό είναι το πρώτο παγκάκι κοινωνικής αποστασιοποίησης

Δημόπουλος για κορονοϊό: Το επικείμενο εμβόλιο θα υπάρχει εντός 6 μηνών

Ο όρος του Μέσι για να υπογράψει στη Μάντσεστερ Σίτι

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

25
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Απλα αναρωτιεμαι τωρα τον χειμωνα τι θα γινει με τον συνδυασμο εποχικης γριππης και κορονοϊου.
  Να εχετε υποψη (προσωπικη εμπειρια) οτι η γριππη μπορει να μετατραπει σε βαρια πνευμονια.
  Ειναι λεπτη η γραμμη μεταστασης απο το ανω στο κατω αναπνευστικο συστημα.

 2. avatar FYI

  Οι φιλήσυχοι νοικοκυραιοι πολίτες έχουν λερώσει σωβρακο. Έχει ενδιαφέρον ότι η ιστορία αποκτά ταξικό ενδιαφέρον. Να θυσιαστούν οι νέοι για άλλη μια φορά σε αυτό τον όμορφο τόπο για να ζήσουν οι ετοιμοθάνατοι γέροι. Δεν βλέπω όμως τέτοιο αλτρουισμό για τις χιλιάδες που πεινανε. Να θυσιαστούν λίγοι γέροι για να ζήσουν πολλοί νέοι;

 3. avatar πως να κάνουν κολοτούμπα και να παραδεχτούν ότι μόνο η ΑΝΟΣΙΑ της ΑΓΕΛΗΣ υπάρχει

  όταν τόσους μήνες σας παραμυθιάζουν ότι σας έσωσαν ;

  1. avatar Να τα μας πάλι …

   Αθεράπευτοι οι ψεκασμένοι .... Μόνιμη η βλάβη.

   1. avatar ρε μπάζο ούτε εμβόλιο ούτε φάρμακο υπάρχει, απομένει μόνο η ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ

    τι δεν καταλαβαίνεις αψέκαστε στόκε ;

 4. avatar Andreas-20

  Μεγάλες ..Φαντάζομαι τα 300 κρούσματα αφορούν καρκινοπαθείς,καρδιοπαθείς οποίος ανεβάζει λίγο πυρετακι η έχει πονοκέφαλο..Ότι κινείται σε ακτίνα χιλιομέτρων από νοσοκομείο είναι σίγουρα θετικός..Αναρωτιέμαι από τα προηγούμενο σχόλια ποσό πολύ η κορονο—πληξια έχει πλήξει ανεπανόρθωτο τον υπόδουλο Έλληνα

 5. avatar Αθήνα, Θεσαλονίκη

  να γίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους με εντατικοποίηση εντατικοποίηση της αστυνόμευσης και των ελέγχων. Φορολογούμαι ανελέητα απαιτώ εντατική υγειονομική (και όχι μόνο) αστυνόμευσης.

  1. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

   ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΤΑΤΑ ΨΗΦΙΣΕΣ ΚΑΙ ΝΔ

  2. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

   ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 6. avatar Εδώ ειναι εθνική συμφορά ..

  300 κρουσματα ανακοινωνουν για σήμερα ,που στην πραγματικοτητα ειναι πανω απο 550 εαν υπολογισθουν στο συνολό τους τά εισαγομενα και οχι στο 10% που κάθε ημέρα ελεγχουν
  ´Αραγε σε αυτη τη χωρα δεν υπαρχουν πλέον εισαγγελικές αρχες για να προστατευσουν το λαό για την γενοκτονια που καποιοι εδώ καί τρεις μηνες πραγματοποιούν . !
  Τουλαχιστον 8 ατομα απο 15 εως 32 ετων νοσηλευονται σήμερα στις ΜΕΘ.

  1. avatar το ζητούμενο ειναι να έρθουν και άλλοι τουρίστες

   πρώτα τα λεφτά των τουριστών και μετά οι ζωές των ελλήνων

  2. avatar Τι λες ρε εθνική συμφορά ;;;;

   Για μια ίωση;;;;;;;;;;;;;;;;;;; χαχαχαχαχσχαχαχαχαχα άντε ξυπνήστε επιτέλους εσείς φοβάστε την ζωή μάλλον δεν θα έχει και τόσο ενδιαφέρον η ζωή σας τι να πω.............

 7. avatar Στην Αττική με 100 και πλέον κρουσματαυ

  τι περιμένετε για να πάρετε μέτρα!!! Ούτε καν στις επιβαρυμένες περιοχές, τις οποίες δε θέλετε και να κατανομασετε!!? Πως περιμένετε να πέσουν τα κρούσματα όταν στην Αττική με τόσα κρούσματα δεν κάνετε απολύτως τίποτα

 8. avatar τολιος

  χαρδαλια ,να ο τουρισμός σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. avatar Αύξηση κρουσμάτων.

  Όσο είναι ανοιχτά κυρίως τα μεγάλα καταστήματα τα κρούσματα θα ανεβαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς. Πρέπει να κατεβάσουν ρολά άμεσα, στα μεγάλα καταστήματα άνω των 1000τ.μ και να δουλεύουν μέσω e-shop χωρίς εργαζόμενους ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως στην Αθήνα που τα κρούσματα είναι πάρα πολλά.

  1. avatar Ανοιχτος

   εσυ κοιτα να κλείσεις καμία τρύπα στο ρετιρέ σου γιατί κάνει ρεύμα και σου φεύγουν εξυπνάδες

 10. avatar ΚΛΕΩΝ

  Μεχρι να\'ανοιξουν τα σχολεια θα ειναι 500 τουλαχιστον τωρα που θ\'αρχισουν να εξεταζονται ολοι που γυριζουν!

 11. avatar Ξεθάρεψαν που είχαμε μειωμένα τις προηγούμενες

  και βγάλαν πολλοί τη μυταρόλα όξω .......

 12. avatar ORUE

  Τα μέτρα δουλεύουν και παρατηρείται επιβράδυνση όπως διαλαλεί ο Κ. Μαγιορκινης !
  Κράτα πισινή προφεσορα...

 13. avatar Iiiejshqhahdhsjw

  Μαλλον τα βύσματα του ΕΟΔΥ εκαναν 4ημερο οπότε γι αυτο ανακοινωσαν χθες τοσα λιγα κρουσματα. Η πιο επικίνδυνη κυβερνηση ειστε, κανατε τον συριζα να μοιαζει γατακι μπροστα σας.

  1. avatar γι αυτό στις επόμενες να ξαναβγάλουμε τον Σύριζα

   να αποδείξει ότι μπορεί να τα κάνει χειρότερα και από την νδ του μητσοτάκη

 14. avatar ΚΛΕΩΝ

  Πλοια με 85% πληροτητα ηθελε ο Χαρδαλιας και ο Πλακιωτακης....αλλα φταινε οι νεοι και τα παρτυ!
  Καλο δεκαπενταυγουστο!!!!!

  1. avatar οι άριστοι δεν γίνεται να φταίνε

   οπότε με την εις άτοπο απαγωγή φταίνε οι πολίτες

 15. avatar ΩΙΜΕ

  Πρέπει έστω και τώρα όλοι οι ορθόδοξοι να πάμε μπουσουλώντας εις την Τήνο και να κοινωνήσουμε με το ίδιο κουτάλι. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ

 16. avatar 300 παρα>>>

  >>>

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει