Γώγος: Νέα μέτρα στο τραπέζι – Γιατί εξαιρέθηκε η εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

«Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar, είναι αδύνατο»


ΕΛΛΑΔΑ
9:59
31/07/2020
Γώγος: Νέα μέτρα στο τραπέζι - Γιατί εξαιρέθηκε η εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
12
loading

Για νέα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν καθώς, τον λόγο που δεν αυξήθηκε η πληρότητα στα πλοία αλλά και τις εκκλησίες μίλησε, μεταξύ άλλων, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε ο ίδιος εξήγησε πως «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία, ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά επόμενος είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα φυσικά οπότε το ένα κάθισμα κενό είναι το 50% πρακτικά για να τηρηθεί το 65% λαμβάνεις υπόψη και τους άλλους χώρους που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70 – 80% και εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι στις κοινόχρηστες αίθουσες υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου που έρχονται σε επαφή με τον άλλον επομένως το 100% δεν είναι δυνατό να συμβεί. Γι αυτό κρατήσαμε ένα 80% ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60% προσθέτοντας πως «η μάσκα ειδικά όταν χρησιμοποιείται καλά κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται απ΄όλους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους».

Ο κ. Γώγος ανέφερε πως τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να γίνουν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους πχ να μην υπάρχει η ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σουπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες κέντρα διασκέδασης κλπ. «Επομένως αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω πχ από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown δηλαδή σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι».

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε πως «έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλον δεν ξέρουμε αν βρέθηκαν αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar, είναι αδύνατο. Γι αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».

Απαγόρευση για πανηγύρια

Αναφορικά με τα πανηγύρια ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο».

Γιατί εξαιρέθηκε η εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σχετικά με τις εκκλησίες ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες. Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα αν και η σύσταση παραμένει είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλη συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό»

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar κοφι αυνανίες

  Τα κέντρα διασκέδασης εξαιρέθηκαν.Τα χειρότερα μέρη να κολλήσεις!

 2. avatar Ramon

  Φυσικά η ιχνηλατηση στην εκκλησία είναι παιχνίδι για την κυβέρνηση

 3. avatar Απλά και κατανοητά

  ...Γιατί εξαιρέθηκε η εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας...
  Αρκετά ανέχτηκαν οι παπάδες με το κλείσιμο των εκκλησιών και την απαγόρευση της λειτουργίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.
  Άλλο ένα βήμα και θα τους έπαιρνε ο διάολος.

  1. avatar Άλλος.

   Είναι ζήτημα επιλογής:
   Πολιτισμός η θρησκεία;

 4. avatar Χαχα

  Άρες μάρες κουκουμαρες! Μάσκα σε ολους και παντού για να σταματησει η πανδημία.

 5. avatar Ας μου εξηγήσει κάποιος

  ως πολίτης πότε παρέδωσε ταυτόχρονα τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία σε αυτόν τον άνθρωπο, με εκλογές έγινε ή μήπως έγινε πραξικόπημα και δεν το καταλάβαμε? θυμάμαι παλιά ψήφιζα

 6. avatar Ο κανενας..

  Τσιρκο Μεντρανο..

 7. avatar επιχειρηματίας εντερπρενοουρ

  Ετοιμάζω θεματικό μπιτς μπαρ στυλ εκκλησίας με αμαρτωλές σερβιτόρες

 8. avatar Γελάνε

  Και τα πεζοδρόμια

 9. avatar ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΜΑΙΔΑΝΟΣ

  ...παπαγαλομαιδανέ των πληρωμενων ξεπουλημενων ΜΜΕ αυτοαναιρείσαι με τις σκατουλες που λες. οποτε σε εχουμε ξερεις που...

 10. avatar Babys

  Καραγκιοζιλικια. Παραιτηθείτε

  1. avatar Ναι ρε σεις

   Παραιτηθείτε να έρθει ο φωστήρας ο Αλέξης με υπουργό Πολάκη να μην προλαβαίνουμε να θάβουμε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει