Στο κόκκινο είναι η ανησυχία μετά την έξαρση που παρουσιάζει ο κορονοϊός τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.

Χθες την Τρίτη, 14.07.2020, υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, αφού καταγράφηκαν 58 νέα, έναντι 24 της Δευτέρας, ενώ εντοπίστηκαν και σε περισσότερες περιοχές (Λέσβο, Ξάνθη, Ημαθία, Κοζάνη, Άρτα και Χαλκιδική εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης).

Ενδεικτικό είναι επίσης πως το τελευταίο 24ωρο στην Αττική είχαμε 8 νέα κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη 7. Όλα αυτά ενώ ο τουρισμός ανοίγει ακόμη περισσότερο από σήμερα Τετάρτη, 15.07.2020, με πτήσεις από την Βρετανία και στις 22.07.2020 από την Σουηδία.

Ήδη απαγορεύτηκαν τα πανηγύρια μέχρι και το τέλος του Ιουλίου, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα

Χθες Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3883, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

1042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων

Από τα 58 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν σήμερα:

  • 28 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 6 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 8 κρούσματα δηλώθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας και
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Υποχρεωτική η μάσκα στους κλειστούς χώρους ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

Έπειτα από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Η ΕΡΤ ανέφερε ότι οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένα την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους όπως τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και στους χώρους αυτούς που υπάρχουν συναθροίσεις.

Απαγορεύονται και επίσημα τα πανηγύρια έως 31 Ιουλίου – Η διευκρίνιση για τα παζάρια

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ματαίωση όλων των πανηγυριών έως τις 31 Ιουλίου, ενώ υπήρξε και διευκρίνηση για τα παζάρια.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε στη διευκρίνιση όσον αφορά τα πανηγύρια πως, «απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών».

Η διευκρίνιση κρίθηκε απαραίτητη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων των κλάδων που σχετίζονται με τη διοργάνωση πανηγυριών.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά: Για τις αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (εμποροπανηγύρεις, κυριακάτικες αγορές, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές, λοιπές οργανωμένες αγορές), ισχύουν οι κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας, όπως περιγράφονται στην υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.44076/ 11.7.2020 κοινής υπουργικής απόφασης Β΄2798.

Βασίλης Κικίλιας: Δεν μπορούμε να πάμε σε νέο οριζόντιο lockdown, υπάρχει Plan B

Την ίδια στιγμή ο Βασίλης Κικίλιας, μιλά ανοιχτά για «Plan B». Ουσιαστικά ο υπουργός Υγείας μίλησε για τοπικά και όχι γενικό lockdown, ενώ ο ίδιος εστίασε στην σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας.

«ένα Plan Β, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα, τόνισε και κατέληξε: «Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της Πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».