Αίσθηση έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική αναβολή διεξαγωγής της Μεγάλης άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού υπό την κωδική ονομασία «Καταιγίδα 2020» που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα με τμηματική έξοδο του ελληνικού στόλου σε ολόκληρο το Αιγαίο και θα διαρκούσε δέκα ημέρες καθώς θα ολοκληρωνόταν στις 20 του μηνός. Αργά χθες το βράδυ πήγες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης διέρρεαν ότι θα υπάρξει πρόσκαιρη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, προκειμένου να διαφυλαχθεί το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων κορονοϊού στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει η άσκηση, ενώ οι λόγοι που επικαλείται η ηγεσία του ελληνικού Πενταγώνου δεν προέκυψαν προφανώς τη νύχτα της Κυριακής. Τουναντίον όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι η άσκηση θα πραγματοποιούνταν κανονικά, σε αντίθεση μάλιστα με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας η οποία ακυρώθηκε λόγω του Covid-19.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό μας εξέδιδε Νavtex αναφορικά με την άσκηση «Καταιγίδα», η γειτονική χώρα επιχειρούσε με αντί-Navtex να την ακυρώσει. Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπήρξαν ενδοιασμοί εξαιτίας της πιθανότητας να προχωρούσε η Τουρκία σε κινήσεις που θα σαμπόταραν την άσκηση προκειμένου να μη βρεθεί σε μειονεκτική θέση στην παρούσα φάση. Ήτοι, να προχωρούσε σε μαζική παραβίαση του Αιγαίου πελάγους, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και παρενοχλήσεις αεροσκαφών μας.