Η δίμηνη παραμονή των Ελλήνων στο σπίτι, λόγω του κορονοϊού, οδήγησε ορισμένους να ξεθάψουν παλιές ηλεκτρονικές συσκευές και να τις στέλνουν τώρα για επισκευή, με αποτέλεσμα στα καταστήματα να υπάρχουν βουνά από υπολογιστές, πληκτρολόγια και άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Συσκευές σχεδόν αντίκες για τα δεδομένα της σύγχρονης τεχνολογίας -μέχρι και από το 1983- βρέθηκαν στα χέρια των τεχνικών, οι οποίοι προσπαθούν να τις βάλουν και πάλι σε λειτουργία.

Ο Γιώργος Πατερνάς, συνιδιοκτήτης καταστήματος πωλήσεων και επισκευών ηλεκτρονικών συσκευών, στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο κόσμος είχε αφήσει στην άκρη παλιές ηλεκτρονικές συσκευές, είτε γιατί κόστιζε η επιδιόρθωση τους, είτε γιατί τις είχαν αντικαταστήσει από κάποιο καινούριο μοντέλο. Με την καραντίνα όμως θυμήθηκαν τα σκονισμένα ηλεκτρονικά είδη, που από τα πατάρια και τα ντουλάπια, βρέθηκαν στα χέρια των τεχνικών.

«Οι πατέντες που κάνουμε αυτήν την περίοδο είναι απίστευτες. Γίναμε Μαγκάιβερ! Έφτιαξα εκτυπωτή με συνδετήρα, τον βραχυκύκλωσα και δουλεύει μέχρι στιγμής μια χαρά», εξηγεί ο κ. Πατερνάς, ο οποίος επιστρατεύει καθημερινά όχι μόνο τις γνώσεις αλλά και την ευρηματικότητά του, θυμίζοντας τον γνωστό πολυμήχανο τηλεοπτικό ήρωα.

Όπως επισημαίνει, αφενός δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για όλες τις παλιές συσκευές, αφετέρου στην περίπτωση που υπήρχαν, απαιτούνταν μεγάλο χρονικό διάστημα για να φτάσουν στο κατάστημα, επομένως η «μέθοδος Μαγκάιβερ» ήταν η μόνη λύση!

«Αυτές τις μέρες προσπαθώ να επισκευάσω ένα nintedo του 1983. O πελάτης το είχε στο πατρικό του και μου το έφερε τώρα για να το φτιάξω για το παιδί του όπως και ένα playstation του 1997. Ένας άλλος έφερε έναν υπολογιστή του 1999 και ζήτησε», εξηγεί χαρακτηριστικά «”να μπαίνει στο ιντερνέτ”».

Όπως δηλώνει ο τεχνικός, από τα 26 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά, η ανάγκη για επιδιόρθωση παλιών συσκευών έχει αυξηθεί όσο ποτέ πριν, καθώς έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες για ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα σε υπολογιστές εξαιτίας της τηλεργασίας και των διαδικτυακών μαθημάτων.

Το κατάστημα θυμίζει «χειρουργείο ηλεκτρονικών συσκευών» με τις επεμβάσεις για… ανάνηψη των υπολογιστών να απαιτούν χρόνο, υπομονή «και οι τεχνικοί είμαστε περιζήτητοι», δηλώνει ο κ. Πατερνάς.

Σημειώνει μάλιστα ότι εμφανίστηκαν και άνθρωποι που είχαν ξεχάσει συσκευές που είχαν φέρει πριν από δυο και τρία χρόνια για επισκευή και τώρα τις αναζητούν! «Ευτυχώς δεν πετάμε τίποτε και ποτέ», εξηγεί.

(φωτογραφίες από Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.