Κατά την ημερήσια ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος τόνισε: «Η πανδημία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τελειώσει και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν δεν είμαστε προσεκτικοί» και πρόσθεσε: «Στόχος όλων μας είναι να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς για τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, των φίλων τους. Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα» ενώ διευκρίνισε πως η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της.

«Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης» τόνισε και πρόσθεσε πως: «οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες για να τις ξεχάσουμε».

«Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές όχι τον κορονοϊό» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Αναφερόμενος στον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα σχολεία τόνισε πως περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών, οι σχολικές αιθουσες πρέπει να διαμορφωθούν με έναν μαθητη ανά θρανίο ενώ ο μέγιστος αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη ανέρχεται σε 15 μαθητές. Διευκρίνισε πως η απόσταση μεταξύ των μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο μήκος αλλιώς το τμήμα θα χωρίζεται σε υποτμήματα ενώ τα διαλείμματα θα γίνεται σταδιακή έξοδος στο προαύλιο. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται ενώ πλέον απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομών ο υφυπουργός επανέλαβε ότι αυτές επιτρέπονται μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας και επαγγελματικής απασχόλησης και εφόσον αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα έγγραφα. Επισήμανε δε ότι η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ προς τα νησιά θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης.