Τα κομμωτήρια ανοίγουν στις 4 Μαΐου και οι ιδιοκτήτες τους πριν ανεβάσουν τα ρολά τρέχουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να προστατευτούν εργαζόμενοι και πελάτες. Οι οδηγίες είναι αυστηρές. Τα κομμωτήρια θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού και το ωράριο διευρύνεται έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Τα ραντεβού θα έχουν χρονική απόσταση το ένα από το άλλο ώστε να μπορεί να καθαρίζεται ο χώρος και να απολυμανθούν τα εργαλεία ενώ το κομμωτήριο θα πρέπει να αερίζεται συχνά.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Η πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος, Μαρία Σωτηροπούλου μιλάει στο newsbeast.gr και αναλύει την νέα πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι και οι πελάτες ενώ παράλληλα εξηγεί τους φόβους των επιχειρηματιών.

«Οι υπηρεσίες στα κομμωτήρια θα γίνονται πλέον μόνο με ραντεβού σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας. Πρακτικά για εμάς δεν είναι κάτι που αλλάζει σε αυτόν τον τομέα. Είναι κάτι το οποίο είχαμε συνηθίσει να συμβαίνει. Λόγω των καθημερινών τους υποχρεώσεων οι πελάτες έκλειναν νωρίτερα το ραντεβού τους έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως θα εξυπηρετηθούν στον χρόνο που επιθυμούσαν» αναφέρει η πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος.

«Οι λίστες αναμονής δεν είναι και τόσο μεγάλες»

«Δεν νομίζω πως ο όγκος στις λίστες αναμονής είναι τόσο μεγάλος όσο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ» εξηγεί η Μαρία Σωτηροπούλου και προσθέτει: «Υπάρχει ενδιαφέρον από τους πελάτες που λειτούργησαν με σύνεση στα μέτρα και ακολούθησαν τις κρατικές οδηγίες. Υπάρχουν όμως και άτομα που έσπευσαν να επιμεληθούν την κόμη τους είτε από έμπειρους επαγγελματίες που τους επισκέφτηκαν στο σπίτι είτε από πλανόδιους».

Για τις αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας

Το ωράριο λειτουργίας των κομμωτηρίων αλλάζει όπως ανακοινώθηκε χτες από τους αρμόδιους της κυβέρνησης. «Είναι κάτι το οποίο θα συμβεί για μία με δύο εβδομάδες όπως έχουμε ενημερωθεί μέχρι στιγμής. Θα ανοίγουμε στις 7 το πρωί και θα κλείνουμε στις 10 το βράδυ τις καθημερινές ενώ το Σάββατο θα κλείνουμε στις 9 το βράδυ. Αυτό είναι μέτρο το οποίο λαμβάνεται ώστε να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι χωρίς να υπάρξει συνωστισμός εντός των καταστημάτων» σημειώνει.

Μάσκες, γάντια και αποστάσεις

Αναφερόμενη στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και τη χρήση μασκών και γαντιών η πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος εξηγεί:

«Δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο για εμάς τους κομμωτές. Έτσι κι αλλιώς φορούσαμε γάντια και ποδιά καθώς το επάγγελμά μας είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα φοράμε υποχρεωτικά και μάσκες και θα το κάνουμε με περισσότερο επιμέλεια ώστε να προστατευτούμε. Μάσκες θα φορούν επίσης και οι πελάτες μας. Μετά από λίγες ημέρες θα δούμε πως θα προχωρήσει η δουλειά, θα βρούμε τις δυσκολίες που ίσως θα συναντήσουμε και θα τις αντιμετωπίσουμε».

«Σε κάθε 20 τμ θα μπορούν βρίσκονται 4 μόνο άτομα. Κάθε καταστηματάρχης γνωρίζει τον χώρο του και θα πράξει αναλόγως. Όλοι μας θα συμμορφωθούμε στις υποδείξεις των ειδικών ώστε να προστατεύσουμε την υγείας μας αλλά και των πελατών μας» συμπληρώνει.

Πώς θα απολυμαίνονται οι βούτσες, τα ψαλίδια και όλα τα αντικείμενα

Όλα τα κομμωτήρια είναι απαραίτητο να διατηρούν αποστειρωτές και κλιβάνους και μετά τη χρήση τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται απολυμαίνονται. Αυτό που προστέθηκε τώρα είναι τα αντισηπτικά τα οποία θα βρίσκονται σε αρκετούς χώρους του κάθε καταστήματος σύμφωνα με την Μαρία Σωτηροπούλου.

Τι ζητούν οι κομμωτές από την κυβέρνηση

«Ζητάμε τα οικονομικά μέτρα να ενισχυθούν ώστε να βοηθηθούμε και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην προ – κορονοϊού εποχή. Δεν έχουμε λάβει ακόμη το επίδομα των 800 ευρώ. Αυτά τα χρήματα όμως δεν αποτελούν ένα επαρκές ποσό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας. Μέσα στις γιορτές την περίοδο που εργαζόμαστε πολλές ώρες το πλήγμα μας φέτος ήταν μεγάλο.

Επίσης καλούμε την Πολιτεία να μειώσει το ΦΠΑ που τώρα είναι 24% για να έχουμε ανάκαμψη στην οικονομία αλλά ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η διακίνηση των επαγγελματικών ειδών κομμωτηρίων να γίνεται με τις ισχύουσες νομοθεσίες. Τα εν λόγω προϊόντα πρέπει να πωλούνται μόνο με τιμολόγιο και την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας» τονίζει η πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος.