Μπορεί τα εμπορικά καταστήματα να ήταν ανοιχτά χθες, όμως, λεφτά στα ταμεία δεν μπήκαν… Αντιθέτως, οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας καθώς και σε άλλες γνωστές πόλεις της χώρας χωρίς όμως να ψωνίσουν.

«Αυτή η πρώτη Κυριακή μάλλον δεν είναι σωστή επιλογή κι αυτό γιατί ήταν στα μέσα του μήνα και ο περισσότερος κόσμος δεν έχει πληρωθεί. Καλύτερη επιλογή θα ήταν η επόμενη Κυριακή μαζί με την μεθεπόμενη», τονίζει, μιλώντας στο newsbeast.gr το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Γιαννέτος.

Ο σύμβουλος του ΕΣΑ μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Αθηναίοι, λόγω και της πίεσης που τους έχει ασκηθεί λόγω των έκτακτων μέτρων, ζουν με το φόβο και την ψυχολογική φόρτιση και γι’ αυτό δεν ψωνίζουν. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί μια καθίζηση, κυρίως στο θέμα της ψυχολογίας, λόγω και όλων αυτών των μέτρων και των πιέσεων που δέχεται ο κόσμος. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να κερδίσουμε ορισμένα βήματα στον τομέα της ψυχολογίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Βέβαια, όπως επισημαίνει, το χθεσινό άνοιγμα των καταστημάτων έγινε και για έναν ακόμη σκοπό: στόχος τόσο του δήμου όσων και των εμπλεκομένων ήταν να πείσουν τους καταναλωτές να κατεβούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.
«Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πολύ ατμοσφαιρική πρωτεύουσα κι αυτό ήταν κάτι που κάλυψε την πρώτη ανάγκη. Η αγορά, ωστόσο, δεν δούλεψε σημαντικά», σημειώνει ο κ. Γιαννέτος.

Πάντως, υποστηρίζει ότι παρά τις μειώσεις του τζίρου μέχρι και 30% τα τελευταία χρόνια, φέτος, έχει αρχίσει να φαίνεται μια αλλαγή.

«Φέτος, είναι ίσως η πρώτη φορά που αυτή η πορεία ενισχύθηκε. Αυτό βέβαια δεν αρκεί για να καλύψει τα κενά όλων αυτών των ετών αλλά μας δίνει την πεποίθηση ότι αν όλα πάνε καλά και στο γενικότερο επίπεδο, μπορούμε να ανεβούμε κι άλλο», καταλήγει, ελπίζοντας την επόμενη Κυριακή (και πάλι ανοικτά τα καταστήματα) ο κόσμος θα ψωνίσει λίγο παραπάνω.