Τα μέτρα των ελληνικών αρχών για την διατήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης των πολιτών τις μέρες του Πάσχα και συγκεκριμένα για την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, θα είναι δρακόντεια. Συνεχείς έλεγχοι σε διόδια, εθνικές οδούς και παραδρόμους αλλά και αυξημένες περιπολίες σε εκκλησίες.

Ωστόσο και όπως μετέδωσε σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ οι αρχές έχουν στο μικροσκόπιό τους και τα «καλέσματα» σε εκκλησίες και συγκεντρώσεις που ενδεχομένως να γίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αρχές.

Οι αρχές παρακολουθούν ομάδες στο Faceboοk που καλούν τους πολίτες είτε να πάνε στις εκκλησίες, είτε να συγκεντρωθούν σε διάφορα σημεία αγνοώντας τις εκκλήσεις των αρχών.

Οι έλεγχοι θα επικεντρώσουν επίσης σε τυχόν συγκεντρώσεις και ψήσιμο οβελία την Κυριακή του Πάσχα.

H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει απλώσει δίχτυ ώστε να εντοπίζει τους «ακραίους», που θέλουν να παρασύρουν μέσω social media κόσμο να συγκεντρωθεί το επόμενο κρίσιμο τριήμερο έξω από εκκλησίες.

Drones και εντατικές περιπολίες στους ναούς

Σύμφωνα με πληροφορίες στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ προβλέπονται περιπολίες ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός έξω από ναούς οι οποίοι θα λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς μεγάφωνα.

Η κορύφωση της επιχείρησης της αστυνομίας θα λάβει μέρος την Κυριακή του Πάσχα, που θεωρείται και η πιο κρίσιμη μέρα. Drones και ελικόπτερα θα πετούν πάνω από περιοχές, ιδίως στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, όπου θα ελέγχουν αν γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις ατόμων που θα επιχειρήσουν να ψήσουν.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει συνωστισμούς και συγκεντρώσεις κόσμου σε ταράτσες και αυλές για «σούβλισμα», έχοντας τονίσει αρκετές φορές πως πρέπει να μείνουν οι πολίτες στο σπίτι τους και να περάσουν το Πάσχα μόνο με την οικογένειά τους.

Την αυστηροποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας είχε προαναγγείλει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση και το Πάσχα».

«Θα ήταν άδικο να γκρεμίσουμε τώρα όσα χτίζαμε τις προηγούμενες εβδομάδες, θα ήταν λάθος να παρασυρθμούμε από την άνοιξη» είπε ο κ. Πέτσας.

«Δεν επιτρέπεται χαλάρωση μην κάνουμε λάθος» συμπλήρωσε.

«Ετοιμαζόμαστε για επιστροφή στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Το μόνο βέβαιο ότι όσο πιο πιστά πειθαρχούμε τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η σταδιακή και μακρόσυρτη επιστροφή».

Μπλόκα σε διόδια και δρόμους

Εντατικοί είναι από σήμερα πρωί Μεγάλης Πέμπτης οι έλεγχοι της αστυνομίας στο εθνικό δίκτυο ενόψει του τριημέρου του Πάσχα, στο πλαίσιο των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού.

Μπλόκα της αστυνομίας θα υπάρχουν στα μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα για να ελέγχουν τα αυτοκίνητα υπό τον φόβο πως αρκετοί θα επιχειρήσουν να αφήσουν την Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα. Η ΕΛΑΣ έχει φροντίσει να υπάρχει αστυνόμευση και σε κάθε παράδρομο.

Στα διόδια τα οχήματα ελέγχονται ένα προς ένα και οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων και θα υποχρεώνουν σε αναστροφή τους επιβάτες.

Οι μόνοι που μπορούν να δουν τις μπάρες να σηκώνονται και έχουν νόμιμο δικαίωμα διέλευσης είναι οι επαγγελματίες οδηγοί που τεκμηριωμένα μετακινούνται για δουλειά, καθώς και αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, το ΕΚΑΒ σε βάρδια και κάποιες ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών που φέρουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Ακόμη και το Λιμενικό συμμετέχει στους ελέγχους που θα είναι εντατικοί στα λιμάνια της χώρας για όσους επιχειρήσουν να ταξιδέψουν και δεν έχουν μαζί τους το Ε1, κάτι που θα ισχύει και στα αεροδρόμια, αλλά και τα ΚΤΕΛ.

Στο σχέδιο μετέχει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνώντας στα κοινωνικά δίκτυα σελίδες με κόσμο που τυχόν παρακινήσουν τους πιστούς να αγνοήσει τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και να βρεθεί στους ναούς.