Το έγκαιρο lockdown και οι κλίνες MEΘ συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να επιπεδώσει την καμπύλη του κορονοϊού γράφει η Ιndependent.

Το άρθρο της Κέιτι Φάλλον αναφέρεται στο lockdown που ξεκίνησε από σχολεία και καταστήματα και κορυφώθηκε στις 23 Μαρτίου με την απαγόρευση κυκλοφορίας, τονίζοντας πως η Αθήνα είναι «εκπληκτικά ήσυχη, με τα ελάχιστα αυτοκίνητα στους δρόμους να περνούν με κόκκινο τα φανάρια χωρίς να φοβούνται μην τυχόν τρακάρουν», ενώ στον Παρθενώνα και στους δρόμους του κέντρου αντί για τουρίστες θα δει κανείς «ορισμένα σκυλιά και αθλούμενους».

Η αρθρογράφος ξεκινά αναφέροντας πως τα μέτρα, ειδικά όσον αφορά τα σχολεία, πάρθηκαν αρκετά γρήγορα και μάλιστα γρηγορότερα από άλλους Ευρωπαίους.

«Η Ελλάδα ξεκίνησε το κλείσιμο στις 23 Μαρτίου, πολύ νωρίτερα από πολλούς Ευρωπαίους γείτονές της, βάζοντας λουκέτο σε μπαρ και εστιατόρια, μία εβδομάδα νωρίτερα. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να μην έχει δει ίδια επίπεδα κρουσμάτων του κορονοϊού, με αυτά που έχει η Ιταλία, η Ισπανία ή η Γαλλία. Τα σούπερ μάρκετ δημιούργησαν ειδικά μέτρα όπου ο καθένας μπαίνει με πάσο εντός, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα. Ολοι αν βγουν έξω από το σπίτι πρέπει να έχουν το δικαιολογητικό και την ταυτότητά τους, ενώ η αστυνομία βάζει πρόστιμα 150 ευρώ στους παραβάτες», αναφέρει αρχικά στο δημοσίευμα, που δεν είναι το πρώτο που μιλά με τιμητικά σχόλια για το πως αντιμετώπισε η χώρα την κρίση.

Τονίζει μάλιστα, πως εκτός των μέτρων σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προσπάθεια του συστήματος Υγείας, το οποίο αντέδρασε γρήγορα στην επιδημία του κορονοϊού.

Στο άρθρο δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι η χώρα είχε μόλις 565 κρεβάτια ΜΕΘ πριν την εξάπλωση της πανδημίας και «γρήγορα αύξησε την διαθεσιμότητα αλλάζοντας χώρους σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και δημιουργώντας νέους χώρους στα δημόσια, διπλασιάζοντας τον αριθμό των κρεβατιών σε ΜΕΘ».

Το Πάσχα και οι συνθήκες στη Μόρια

Ακόμη, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο Πάσχα, τονίζοντας τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ τέλος, φιλοξενεί δηλώσεις μίας κατοίκου από το Πέραμα, που αναφέρει πως «κάποιος θα θεωρούσε έκπληξη το ότι οι Έλληνες πειθαρχούν τόσο πολύ, αλλά δεν είναι θεωρείται έκπληξη. Έχουμε αντέξει σαν λαός, πολέμους και πείνα».

Στο τέλος του άρθρου γίνεται αναφορά και στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ΚΥΤ από μετανάστες, λέγοντας πως έχουν τεθεί σε καραντίνα όσοι βρέθηκαν θετικοί. Σημειώνει πως οι συνθήκες στην Μόρια παραμένουν πολύ άσχημες, ενώ καταλήγει τονίζοντας πως ο χαμηλός αριθμός θνησιμότητας από τον κορονοϊό «μπορεί να είναι ένα θετικό στοιχείο που θα πρέπει να δουν οι γείτονές της, αλλά την ίδια ώρα, η μεγάλη παρουσία αστυνομικής δύναμης στους δρόμους, προκαλεί μεγαλύτερο άγχος για ένα εύθραυστο σύστημα υγείας που μπορεί εύκολα να βρεθεί σε πίεση. Το Πάσχα θα είναι ένα ιστορικό τεστ για τις ικανότητες των Ελλήνων που συνήθως μαζεύονται με τις μεγάλες οικογένειές τους αυτή την περίοδο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα Μένουμε στο Σπίτι, ώστε να συνεχίσει να παραμένει επίπεδη η καμπύλη».