Με μαραθώνιο και όχι με σπριντ παρομοίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό που όπως τόνισε στην αποψινή ενημέρωση «δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία για την άρση των μέτρων».

Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται και σε άλλες χώρες για μερική άρση των μέτρων, είπε ότι όλο αυτό θυμίζει οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε ένα δρόμο με πολλές στροφές. Χρειαζόμαστε, όπως τόνισε, το φρένο και το γκάζι για να μπορέσουμε να φθάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας.

«Να μην εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει» αν πάψουν να εφαρμόζονται τα μέτρα.

Ερωτηθείς ο κ. Τσιόδρας για το αν  υπάρχει εκτίμηση για το πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, τόνισε ότι είναι παρακινδυνευμένο να γίνει κάποια εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό του πληθυσμού που έχει μολυνθεί.

«Δεν υπάρχει τεράστια διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η επιδημία παρακολουθείται στη χώρα μας και από το ποσοστό των θανάτων που καταγράφονται.

«Οι θάνατοι δίνουν μια πολύ ασφαλή εκτίμηση και πρέπει να τονίσω ότι καταγράφονται προσεκτικά όλες οι αιτίες θανάτων. Η καμπύλη των θανάτων δεν δείχνει αύξηση, αντιθέτως περιμένουμε μείωση για τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης της επιδημίας στην Ελλάδα.

Η παγκόσμια ημέρα υγείας είναι αφιερωμένοι στους νοσηλευτές

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή παγκόσμια ημέρα υγείας η οποία είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.

Όπως είπε, «οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και συχνά πέφτουν θύματα ακόμη και σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Η προστασία τους πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» τόνισε ευχαριστώντας τους για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη των συστημάτων για νοσηλευτές τονίζοντας ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να αυξηθεί ως 8% ο μέσος όρος νοσηλευτών στα συστήματα υγείας.

Όπως είπε, οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους σε αυτά είναι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οι οποίοι «καταγράφουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης από κορονοϊό ανάμεσα στους υγιεινομικούς» σε όλο τον κόσμο.

Καταλήγοντας, ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν οι τελικές οδηγίες για τη χρήση φαρμάκων πριν και μετά την έκθεση στον ιό νοσηλευτών στη χώρα μας, καθώς κι ότι «εγκρίθηκαν» μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας για όλους τους επαγγελματίες υγείας οι οποίες διατίθενται πλέον στα νοσοκομεία της χώρας.