Το μοναδικό θέμα συζήτησης των περίπου 8.800 κατοίκων της γραφικής Ικαρίας από χθες το πρωί είναι ένα: η έλευση στο νησί του 25χρονου νεαρού από το Λονδίνο στον τόπο τους, που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και αγνοώντας τις υποδείξεις των γιατρών ότι θα έπρεπε να μείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό για 15 ημέρες, άρχισε ασυνείδητα να κόβει βόλτες μαζί με την Ολλανδέζα φίλη του και ενδεχομένως έναν Βρετανό που ήταν μαζί τους.

Πρόκειται για γιο Έλληνα επιχειρηματία που διατηρεί βίλα στο νησί του ανατολικού Αιγαίου (στην περιοχή Ράχες), όπου έφθασε την Παρασκευή 20 Μαρτίου, έχοντας πάρει το πλοίο Blue Star Mykonos την Παρασκευή από τον Πειραιά. Θεωρώντας ότι δεν έχει τίποτα, άρχισε να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ της περιοχής Αρμενιστής, στον φούρνο της περιοχής του Άγιου Πολύκαρπου Ραχών, στο τοπικό καφενείο που παρά την απαγόρευση ήταν ανοικτό και είχε μάλιστα κόσμο, μίλησε με ντόπιους, ενώ φέρεται να μετείχε και στα χειροσφάγια, ένα παμπάλαιο κυκλαδίτικο έθιμο σφαγής γουρουνόπουλων. Ο 25χρονος αγνοώντας τις υποδείξεις των ειδικών, έδωσε το παρών και εκεί.

Τα πρώτα συμπτώματα

Μέχρι που την περασμένη Πέμπτη 27 του μηνός άρχισε να εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού που όλα τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα επωαζόταν χωρίς να το γνωρίζει. Ανέβασε πυρετό και μια σειρά άλλων συμπτωμάτων που ανάγκασαν τους γιατρούς του νοσοκομείου του Αγίου Κηρύκου να πάνε στο βίλα όπου διέμενε να τον παραλάβουν φορώντας ειδικές στολές προστασίας και να τον μεταφέρουν στην Αθήνα. Έκτοτε έχει αρχίσει η ιχνηλάτηση των ατόμων με τα οποία ήρθε σε επαφή, τα οποία όπως φαίνεται δεν είναι και λίγα. Το νησί μόλις μπήκε σε περιπέτειες.

Να απομονωθούν όσοι ταξίδευαν με το πλοίο Blue Star Myconos

Αρκετά από τα μαγαζιά που επισκέφθηκε ο νεαρός κατέβασαν ρολά ενώ οι κάτοικοι δεν τολμούν να πατήσουν στο σούπερ μάρκετ που επισκέφθηκε ο ασθενής. Παράλληλα αναζητούνται όλοι όσοι ταξίδεψαν μαζί του την Παρασκευή 20 Μαρτίου από τον Πειραιά προς την Ικαρία με το Blue Star Myconos. Ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Καλαμπόγιας κάνει έκκληση μέσω του Facebook σε όλους όσοι βρίσκονται στο πλοίο εκείνη την ημέρα, να παραμείνουν στα σπίτια τους για τις επόμενες ημέρες. Γράφει χαρακτηριστικά με κεφαλαία γράμματα: Δήμος Ικαρίας – Παρακαλούνται όσοι ταξίδεψαν με το πλοίο Blue Star Myconos από Πειραιά για Ικαρία να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τις 5 Απριλίου. Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα παρακαλούμε επικοινωνήστε με το νοσοκομείο Ικαρίας στο τηλέφωνο 2275350200″.

Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνο την Ικαρία, αλλά και άλλα νησιά. Για παράδειγμα 16 επιβάτες του συγκεκριμένου δρομολογίου είχαν αποβιβαστεί στην Λήμνο και επίσης αναζητούνται.

Δυστυχώς, επειδή ο ιός επωάζεται για κάποια εικοσιτετράωρα και συνήθως εμφανίζεται την πέμπτη με έκτη ημέρα από τη στιγμή που θα τον κολλήσεις, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν και πόσοι θα νοσήσουν στην Ικαρία εξαιτίας της επίσκεψης του νεαρού. Αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες.