Ο θάνατος της δημοσιογράφου Χαρά Τζαναβάρα, η οποία έγραφε για πολλά χρόνια στην «Ελευθεροτυπία» και στη συνέχεια στην «Εφημερίδα των Συντακτών», πυροδότησε τις τελευταίες ώρες συζήτηση στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Αιτία στάθηκε μια ανάρτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, στην οποία αναρωτήθηκε αν «αποκρύπτουν θανάτους από τον κορονοϊό», συμπληρώνοντας ότι «η απώλεια της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα κρύβει μια τρομακτική ιστορία».

Μάλιστα, στο θέμα αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση των 18:00 για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος φωτογράφισε ουσιαστικά τον κ. Αρσένη, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε ονόματα και σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη για σοβαρότητα και να μη γίνονται μικροπολιτικά παιχνίδια, μιλώντας για βωμό των κλικ και των likes σε περιπτώσεις που διαψεύδονται ακόμη και από τους συγγενείς. «Συστήνουμε περισσότερη σοβαρότητα σε εκείνους που την περίοδο της κρίσης, αυτή την περίοδο που διανύουμε δεν διστάζουν να παραπληροφορούν και να παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια πάνω σε συνανθρώπους μας που “φεύγουν” για μερικά clicks ή για μερικά likes αδιαφορώντας για τη θλίψη και το δράμα των οικείων τους. Παιχνίδια που ακόμα και συγγενείς των συνανθρώπων μας που έφυγαν τους διαψεύδουν. Θέλω κατηγορηματικά να τονίσω ότι η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών, από τη πρώτη στιγμή της κρίσης, να ξέρουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25,στην οποία ανέφερε: «Αποκρύπτουν θανάτους από Κορονοϊό; Η απώλεια της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα κρύβει μια τρομακτική ιστορία. Της είχαν δώσει οδηγία να μην πάει σε νοσοκομείο, λόγω προβλήματος στην καρδιά της. Της πήγαιναν συγγενείς φαγητό με προφυλάξεις. Συνέχιζε να μην επανέρχεται, οι γιατροί του ταμείου της έλεγαν όλα καλά, να παρακολουθεί τον πυρετό. Ζήτησε να πάει κάποιος γιατρός να την δει στο σπίτι, αφού δεν της επέτρεπαν να πάει στο νοσοκομείο. Της είπαν δεν χρειάζεται. Πήρε τους γιατρούς ΣΟΣ, που έρχονται σπίτι, της είπαν χρειάζονται άδεια από τον ΕΟΔΥ. Πήρε τον ΕΟΔΥ για να δώσει άδεια στους γιατρούς ΣΟΣ, της είπαν θα το εξετάσουν. Τους ξαναπήρε την επόμενη μέρα, το εξετάζουν ακόμη μάλλον. Επίσης ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει καν να γίνει νεκροψία σε ύποπτα κρούσματα κορονοϊού. Τελικά η Χαρά θεωρείται θύμα του Κορονοϊού; Όχι βέβαια, αφού κανονικά δεν δέχονται καν να κάνουν νεκροψίες. Ζητούσε να της κάνουν τεστ και δεν της έκαναν. Άτομο υψηλού κινδύνου παίρνει οδηγία να μείνει σπίτι, να μην πάει στο δημόσιο νοσοκομείο, να μην της δοθεί η άδεια να την δει ιδιώτης γιατρός, χωρίς να της δίνεται καν η δυνατότητα για ένα τεστ, και εν τέλει χωρίς καν νεκροψία».

Ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα η ξεκάθαρη απάντηση του αδερφού της δημοσιογράφου, ο οποίος διέψευδε τους ισχυρισμούς του βουλευτή. «Κι όμως, η Χαρά το κατάφερε. Κατάφερε να φύγει από τον πιο λερωμένο τόπο κάτασπρη. Με το κεφάλι ψηλά. Να μην έχει κανείς το παραμικρό να της προσάψει.

Εκτός από εκείνο το κεφάλι μας το δυσκολογύριστο -όχι αγύριστο.

Δεν της το χάρισε ούτε το όμορφο αποχαιρετιστήριο της Εφ.Συν.

Έπαθε μία απλή φαρυγγίτιδα, πριν από κάπου 25 ημέρες. Είχε επιπλοκή στη δεύτερη αντιβίωση, όταν εμφανίσθηκε πρήξιμο στο μάτι. Είχε εδώ και σχεδόν 28 χρόνια μεταλλική βαλβίδα στην καρδιά της. Μπορεί να είναι και ρεκόρ.

Δεν με άκουσε να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ανησυχούσα που έβγαζε προβλήματα. Αλλά είχε μάλλον δίκιο λέγοντας για την τρέχουσα κατάσταση και τους κινδύνους. Ήταν σε επικοινωνία με γιατρούς.

Την Παρασκευή, είχε ελαφρύ πυρετό. Πήρε ντεπόν και της έπεσε αμέσως. Αλλά εμφανώς είχε καταβληθεί. Πονούσε το κορμί της. Αλλά αισιοδοξούσε.

Δεν θα εκπλαγώ να την βγάλουν με κορωνοϊό. Τα παιδιά μου, που ήρθαν χθες βράδυ στο χωριό να μου το πουν, μου είπαν ότι όχι μόνο την πήραν για νεκροψία, αλλά τους ζήτησαν και πήραν τα κλειδιά του σπιτιού της.

Ήδη, κάποιοι εκμεταλλεύονται την εκρεμμότητα, σπέρνοντας ασύστολα τα αθώα ερωτήματά τους. Σπέρνουν φόβο ότι πέθανε από κορωνοϊό, και δήθεν το κρύβουν.

Από πλευράς μου, είμαι για μία ακόμη φορά απέναντι σε απίστευτη σύμπτωση. Χθες μόλις, υπέγραφα το διαδικτυακό άρθρο «Τα καλά του κορωνοϊού», μιλώντας για «τσεκουριά» με θετικά αποτελέσματα.

Δεν μπορούσα να φαντασθώ τι τσεκουριά θα με έβρισκε, και μάλιστα για δεύτερη φορά. Και πάνω που η 94χρονη μάνα μας έχει ξεχάσει την πρώτη απώλεια του ’82, έχω να βρω λόγια να της εξηγήσω.

Ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμπαράσταση, αλλά ζητώ και κατανόηση. Και εύχομαι ολόψυχα στην Εφ. Συν. να βρει κουράγιο να προσπαθήσει να την αναπληρώσει», έγραψε.