Αυξημένη σε ποσοστό που υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 10% είναι από την Κυριακή 15/3 η κίνηση στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, με τη ζήτηση σε εσπεριδοειδή, κυρίως λεμόνια και πορτοκάλια, να «μονοπωλεί το ενδιαφέρον των εμπόρων» και με αποτέλεσμα «εύλογα η τιμή τους να καταγράφεται αυξημένη για τον τελικό καταναλωτή στην εγχώρια αγορά», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΑΘ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. «Την Κυριακή 15/3 η κίνηση στην ΚΑΘ καταγράφηκε σημαντικά αυξημένη, ίσως και πάνω από 10%, έναντι των άλλων αντίστοιχων ημερών, με τους Βαλκάνιους πελάτες της αγοράς να προμηθεύονται σε μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδή, κυρίως λεμόνια και πορτοκάλια, λόγω των βιταμινών που εμπεριέχουν», δήλωσε.

Επισημαίνεται ότι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού οι συστάσεις των αρμόδιων επιστημόνων αφορούν σε ενίσχυση του ανοσοποιητικού και άρα σε περισσότερη κατανάλωση βιταμινών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κίνηση στην ΚΑΘ συνεχίζει να καταγράφεται αυξημένη μέχρι και σήμερα, όταν το προηγούμενο διάστημα «ημέρες όπως Δευτέρα και Τρίτη ήταν “νεκρές” ημέρες». Στο πλαίσιο αυτό και υπό την προϋπόθεση ότι η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται από τις 15/3 θα συνεχιστεί, ο κ. Παπαδόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνουν εισαγωγές προϊόντων στη χώρα μας, κυρίως σε λεμόνια και πορτοκάλια, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες στην εγχώρια αγορά. «Οι δυνατότητες της εγχώριας αγοράς στα προαναφερόμενα προϊόντα δεν είναι ανεξάντλητες», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης ότι «από την Κυριακή 15/3 καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση και στην τιμή των προϊόντων που εισέρχονται στην ΚΑΘ από την Κρήτη και η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%», σημειώνοντας ότι η αύξηση των τιμών στα κρητικά προϊόντα, όπως πιπεριές, τομάτες, αγγούρια, «δεν δικαιολογείται από τη ζήτηση».

Όσον αφορά στα εισαγόμενα προϊόντα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι τιμές είναι σταθεροποιητικές, «αφού τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται αυξομειώσεις».