Δημόσιοι υπάλληλοι τρέχουν να πάρουν το πτυχίο τους ενόψει αξιολόγησης

Πληρώνουν φροντιστήρια για να σωθούν από την κινητικότητα


ΕΛΛΑΔΑ
13:19
19/11/2013
Δημόσιοι υπάλληλοι τρέχουν να πάρουν το πτυχίο τους ενόψει αξιολόγησης
13
loading

Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι τρέχουν για πτυχία ενόψει αξιολόγησης. Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτή είναι η καθημερινότητα εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι, ενόψει της αξιολόγησης και υπό την απειλή ένταξής τους σε καθεστώς κινητικότητας, επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο για γνώση και προθυμία για περαιτέρω επιμόρφωση.

«Αφορά κατεξοχήν όσους έχουν διοριστεί πριν από το 1994 και μάλιστα άνευ πτυχίου», αναφέρει άνθρωπος του χώρου στην «Κ». «Συνωστισμός» παρατηρείται σε λογής λογής εκπαιδευτικά σεμινάρια, συχνά άσχετα με το αντικείμενο εργασίας του κάθε υπαλλήλου, τα οποία, ωστόσο, προσφέρουν τα πολυπόθητα μόρια για τη μακροημέρευσή του στο Δημόσιο.

Αντίστοιχα, όσοι δεν υπήρξαν στο παρελθόν λάτρεις των πτυχίων, σπεύδουν τώρα να πιστοποιήσουν τις γνώσεις που ήδη έχουν, κυρίως σε επίπεδο γλωσσομάθειας ή χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όσοι πάλι παραμέλησαν να ολοκληρώσουν κάποιον κύκλο σπουδών, σπεύδουν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα, ενώ όσοι έχουν τη δυνατότητα εγγράφονται σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημόσιου πανεπιστημίου, ακόμα και έναντι αντίτιμου (μια μέση τιμή είναι 7 με 8.000 ευρώ για δύο έτη).

Ψηλά στις προτιμήσεις όσων διαθέτουν το φτωχότερο βιογραφικό βρίσκεται λόγω ευελιξίας το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, από όπου μπορούν να αποκτήσουν το πολυπόθητο «χαρτί», που θα τους καταστήσει ισότιμους με πολλούς άλλους συναδέλφους τους.

Ενδεικτικό, άλλωστε, της μεγάλης ζήτησης είναι και η σταδιακή αύξηση των εισακτέων, όπως φαίνεται από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία: την ακαδημαϊκή χρονιά 2000-2001 διετίθεντο 4.950 θέσεις, 2.550 σε προπτυχιακά προγράμματα και 2.400 σε μεταπτυχιακά προγράμματα, του χρόνου (2014-2015) θα διατεθούν συνολικά 10.000 θέσεις σπουδών.

Υπενθυμίζουμε πως η αρχική φιλοσοφία του Ανοικτού Πανεπιστήμιου ήταν να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία να σπουδάσουν ενήλικοι εργαζόμενοι, εξ ου και το πρόγραμμα σπουδών είναι «κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες τους, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Πώς, όμως, να ξανακαθίσεις στα θρανία στα «γεράματα», και δη ως εργαζόμενος; Ετσι, πλάι στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει στηθεί ένα ολόκληρο σύστημα παραπαιδείας, που φροντίζει, ώστε όσοι επιλεγούν αρχικά να περάσουν το κατώφλι του ιδρύματος, να αποφοιτήσουν επιτυχώς και εγκαίρως. Δεκάδες φροντιστήρια, που τιτλοφορούνται ως πανεπιστημιακά, αναλαμβάνουν να τους δώσουν «μασημένη» τροφή. Τα «πακέτα» περιλαμβάνουν συνήθως βιντεομαθήματα με τη διδασκαλία θεωρίας και πράξης, λυμένα SOS θέματα, έναν διαθέσιμο καθηγητή για απορίες, το σημαντικότερο όμως παραμένει η εξ ολοκλήρου εκπόνηση των εργασιών από καθηγητές του φροντιστηρίου. «Για μία εργασία στο προπτυχιακό τμήμα Ευρωπαϊκός Πολιτισμός θα πληρώσετε 120 ευρώ και θα την παραλάβετε δύο μέρες πριν από τη διορία», διευκρινίζει η γραμματέας μεγάλου φροντιστηρίου στην «Κ», «αν, όμως, θέλετε και τις τέσσερις εργασίες του έτους, σας κάνουμε μια καλύτερη τιμή και το συνολικό κόστος φτάνει τα 400 ευρώ». Η ίδια προειδοποιεί «να μην καθυστερήσετε, γιατί έχει μεγάλη κίνηση». Άλλα φροντιστήρια τάζουν τιμές «αλληλεγγύης» με ένα all inclusive πακέτο των 190 ευρώ.

Η ταρίφα, ωστόσο, ανεβαίνει, όταν πρόκειται για πτυχιακές εργασίες, όπως και σε αντικείμενα περισσότερο απαιτητικά. Μια πτυχιακή στην πληροφορική ξεπερνά τα 800 ευρώ. «Γράφω επαγγελματικά εργασίες άλλων», αναφέρει διπλωματούχος μεν, άνεργος δε προγραμματιστής, «πληρώνομαι από το φροντιστήριο, που κρατάει ένα ποσοστό για τη μεσιτεία». Η πτυχιακή, βέβαια, απαιτεί αρκετό κόπο: μπορεί να φτάσει έως και τις 100 σελίδες, ενώ περιλαμβάνει και πρακτικό κομμάτι, που ανάλογα με τον κλάδο μπορεί να περιλαμβάνει αλγόριθμους, κώδικες κ.ά. «Η υπόδειξη που μου έδωσε ο προϊστάμενός μου την τελευταία φορά ήταν σαφής: να μην εμβαθύνω πολύ επιστημονικά, καθότι η υπογράφουσα δεν ξέρει να ανοίγει καν υπολογιστή. Και δεν πρέπει να εκτεθούμε».

Συνυπολογίζοντας τα δίδακτρα για τη φοίτηση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, που ισοδυναμούν με 550 ευρώ ανά θεματική ενότητα στα προπτυχιακά και για 700 ευρώ στα μεταπτυχιακά (και επιπλέον χρέωση για τα εργαστήρια) συν τα έξοδα του φροντιστηρίου, αντιλαμβανόμαστε ότι στην απόπειρα εμπλουτισμού του βιογραφικού θυσιάζονται πολλοί μισθοί. Κάτι που αποδεικνύει αφενός την εμμονή στη διατήρηση ενός στάτους, αυτό του δημόσιου λειτουργού, με κάθε κόστος, αφετέρου, τον πανικό έναντι ενός άδηλου μέλλοντος στον αχανή και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα – ιδιαίτερα για όσους έχουν περάσει προ πολλού την πρώτη νιότη και η προοπτική της ανεργίας φαντάζει απειλητικότερη. Ίσως γι’ αυτό, αρκετοί, από ντροπή για τις δικές τους ελλιπείς γνώσεις, επιστρατεύουν τα σοφά παιδιά τους για να τους εξηγήσουν την ύλη και να τους γράψουν τις εργασίες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar επιχειρηματίας

  Φανταστικό άρθρο. Δουλεμένο...
  Σαν ν\'ακούω ταρίφα στην Ομόνοια.
  \"Ρε σου λέω με απήγαγαν εξωγήινοι!\",
  \"Πήρα κούρσα τον Χριστό για Σούνιο ένα απόγευμα\"!

 2. avatar JB

  ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΛΈΝΕ ΌΤΙ ΜΠΉΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΊΑ ΤΟΥΣ ......ΚΑΙ ΤΑ ΠΤΥΧΊΑ ΤΟΥΣ ......

 3. avatar Σύριζα Όλοι

  Λογικό, στην Ελλάδα η αξιολόγηση θα έχει το νόημα των \'χαρτιών\' και όχι των ουσιαστικών προσόντων, τι περιμένατε; Γνωρίζω συναδέρφους καθηγητές που δεν έχουν ΠΑΤΗΣΕΙ ούτε μια ώρα στην τάξη, έλλειπαν φυσικά με άδειες για να πάρουν το μεταπτυχιακό τους, το διδακτορικό τους, τα σεμινάριά τους κτλ. Αυτοί τώρα έρχονται και ΟΝΤΕΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ με την αίθουσα βγαίνουν μπροστά σου! Και εσύ έχεις μια ζωή στην αίθουσα. Ξέρω, ξέρω γαιτί εκπλήσεσαι; Ελλάδα...

  1. avatar nikos xasapis

   ούτε εγώ εκπλήσομαι που ψηφιζης συριζα.....

  2. avatar Social Distortion

   Και εσύ φυσικά ανήκεις στην .... Πλειοψηφία των καλών η οποία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να κάνει κάτι γι\' αυτό. Πορείες, καταλήψεις, απεργίες για τα μισθολογικά όποτε σφύραγε το λαμόγιο ο συνδικαλιστής έτρεχες φίλε Punk.

   1. avatar Σύριζα Όλοι

    Social Distortion
    Καλά έχουμε χάσει εντελώς επαφή με την πραγματικότητα. Για τις πορείες, τις καταλήψεις και τις απεργίες πρέπει κάποιος να είναι ΠΕΡΙΦΑΝΟΣ γιατί χωρίς αυτά θα ζούσαμε ακόμα σε συνθήκες 1907... Αλήθεια εσύ πιστεύεις πως ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είχε φτάσει τα 700 ευρώ έτσι επειδή το θέλαν οι εργοδότες; Χωρίς αγώνες φίλε μου ΚΑΝΕΙΣ δεν θα σου δώσει τίποτα. Και φάνηκε από την τελευταία διετία που οι λαϊκοί αγώνες σώπασαν, τα χάσαμε όλα. Και δε μιλάω για μένα τον τεμπέλη ΔΥ που έπρεπε να παίρνει 100 ευρώ το μήνα - για να σε προλάβω... - αλλά ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

    1. avatar τετραγωνακιας

     ρε συριζα οι αγώνες για την ασφάλιση και τον μισθό είναι καλοί έλα όμως που εδώ ξέφυγαν με επίδομα έγκυρης προσέλευσης,άκουσον άκουσον επίδομα ζέσταμα μηχανής σε κτελ το άκουσα και κουφάθηκα και αλλά, και σε άλλες χώρες έγιναν αγώνες αλλά ζητούσαν τα αυτονόητα ούτε να τους εκμεταλεύονται αλλά ούτε να εκμεταλεύονται το κράτος όπως έγινε εδώ που ήθελαν οι δημόσιοι να εκμεταλεύονται το κράτος βλέπεις πούλαγαν ψήφο και αυτά στο δημόσιο γιατί στο ιδιωτικό είναι εργαζόμενοι δεύτερης διαλογής βλέπεις δεν είχαν και πολλά συμφέροντα οι πολιτικοί δεν μπορούν να διορίζουν δικούς τους στο ιδιωτικό αλλά στο δημόσιο μπορούν με το που κόπηκαν αυτά βλέπεις αυτόματος νδ,πασοκ ούτε 30 % δεν έχουν που το μεγαλύτερο πόσο που έπεσε είναι από δημόσιους αφού δεν τους κάνουν τα χατήρια δεν υπάρχει λόγος να τους ψηφίσουν και πάνε προς το συριζα τουλάχιστον μην χάσουν και αυτά που έχουν και τα περισσότερα δεν τα αξίζουν

 4. avatar Social Distortion

  Δημόσιοι υπάλληλοι και τρέχουν στην ίδια πρόταση, είναι απλώς οξύμωρο. Βέβαια υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Τρέχουν να σώσουν το τομάρι τους. Θυμάστε εκείνο το χαρτί (χιλιάδες δηλαδή) που θέλαμε για την επιχείρηση και δεν μας δίνατε σημασία? Payback time.

  1. avatar Σύριζα Όλοι

   Έτσι, οφθαλμός αντί οφθαλμού, γουστάρω νεοέλληνες καθαρόαιμους...
   ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ όλοι μαζί....

   1. avatar Social Distortion

    Στον πάτο αυτοί που δεν αξίζουν Pumk. Ψιλοπερίεργο που υποστηρίζεις τα λαμόγια που μπήκαν αναξιοκρατικά.

    1. avatar Σύριζα Όλοι

     Social Distortion
     Δεν πρόσεξες όμως τι έγραψα παραπάνω, αυτοί που δεν έχουν την άκρη τους, αυτοί που δεν τρέχουν πίσω από τους βουελυτές, αυτοί θα φύγουν.

 5. avatar sailor

  Πρίν το 1994 και χωρίς πτυχίο....νομίζω οτι αναφέρεται κατα κύριο λόγο στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ......διορισμένοι απο το 1981 και μετά, χωρίς πτυχία/ικανότητες...παρα μόνο την κομματική ταυτότητα...!!!με εξαιρέσεις βέβαια (ΛΙΓΕΣ)......ο ορισμός του μέσου αραχτού ΔΥ...ετών 45 -50 που έχει συνηθίσει σε μισθούς/επιδόματα/υπερωρίες/απουσία όπτε θέλει κλπ...!!!!!

 6. avatar Γκιοζης Καρας

  Χωρις μεσο ειναι πεταμενα χρηματα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει