Η κυβέρνηση διαψεύδει δημοσίευμα των New York Times, το οποίου κάνει λόγο πως οι Αρχές της χώρας μας κρατούν σε μια μυστική τοποθεσία στον Έβρο -και συγκεκριμένα στο χωριό Πόρος- αριθμό προσφύγων που πρόκειται να απελαθούν στην Τουρκία. Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για άθλιες συνθήκες κράτησης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «πολλοί μετανάστες είπαν σε συνεντεύξεις τους ότι όταν συνελήφθησαν, αφαιρέθηκαν όλα τα υπάρχοντά τους, κτυπήθηκαν και εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο, ή να μιλήσουν σε κάποιον δικηγόρο, με μια παράνομη διαδικασία».

Από τους New York Times σημειώνουν επίσης ότι «εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον τρεις μετανάστες είχαν πυροβοληθεί και σκοτώθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, κατά το διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων».

Όπως επισημαίνεται, «η ελληνική προσέγγιση στο θέμα είναι το αυστηρότερο παράδειγμα των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αποτροπή επανάληψης μιας ανάλογης προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης όπως αυτή του 2015, στην οποία περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι χωρίς χαρτιά πέρασαν σχετικά εύκολα μέσω της Ελλάδας σε άλλα μέρη της Ευρώπης», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα «να τροφοδοτηθεί η άνοδος της ακροδεξιάς».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις και του πρώην ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Προσφύγων, Φρανσουά Κρεπό, ο οποίος επισήμανε πως οι πρόσφυγες «κρατούνται εκεί με άκρα μυστικότητα και δίχως πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση». Μάλιστα, επισήμανε ότι απαιτείται η «απαγόρευση της σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης (των προσφύγων)» και η «καταπάτηση του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής (11/03) ενημέρωσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης. Εφαρμόζεται το Σύνταγμα, οι νόμοι, το ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν είναι τίποτα κρυφό». Ταυτόχρονα, επανέλαβε με ευθεία αναφορά και στις ψευδείς ειδήσεις για θύματα ότι «πρόκειται για μια οργανωμένη τουρκική προπαγάνδα» με διάδοση fake news.