Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, το πρωτοπόρο πρόγραμμα φροντίδας βρεφών από τα δημόσια μαιευτήρια και αποκατάστασης αυτών, καθώς και μεγαλύτερης ηλικίας παιδιών σε οικογένειες, που ξεκίνησαν τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, έχει καταφέρει να αποκαταστήσει σε οικογενειακό περιβάλλον 165 βρέφη και παιδιά.

Σκοπός του προγράμματος ήταν, από την αρχή της λειτουργίας του, και εξακολουθεί να είναι η έκλειψη του φαινομένου της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών σε νοσοκομειακό περιβάλλον και η μείωσε του κινδύνου της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους. Παράλληλα, ένας από τους βασικότερους πυλώνες του προγράμματος, που ξεκίνησε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παραμένει η δημιουργία μίας «δεξαμενής» κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής, με την υποστήριξη του καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού του προγράμματος.

Ενδιαφέροντα είναι τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος για την περίοδο Φεβρουαρίου 2017-Σεπτεμβρίου 2019, τα οποία αφορούν στις περιπτώσεις όπου τα βρέφη φιλοξενήθηκαν στον Ξενώνα που λειτουργούν τα Παιδικά Χωριά SOS στο Αναρρωτήριο Πεντέλης (49), καθώς και στις περιπτώσεις όπου τα Παιδικά Χωριά SOS στήριξαν τη διαδικασία Αναδοχής-Υιοθεσίας και τα βρέφη/παιδιά φιλοξενούνταν σε άλλους Ξενώνες του Αναρρωτηρίου Πεντέλης, του Ξενώνα Βρεφών SOS των Παιδικών Χωριών SOS στο Μαρούσι και της Παιδόπολης «Άγιος Ανδρέας».

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, συνολικά 165 βρέφη και παιδιά αποκαταστάθηκαν οικογενειακά, βιώνοντας πλέον τη σπιτική θαλπωρή και αγάπη. Αναλυτικά, 69 βρέφη/παιδιά υιοθετήθηκαν, 74 βρέφη/παιδιά αποκαταστάθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια, 22 βρέφη/παιδιά επέστρεψαν στη βιολογική οικογένειά τους.

«Τα παραπάνω νούμερα καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας των Παιδικών Χωριών SOS και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα της σύμπραξης μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν υπάρχει κοινός σκοπός, βαθιά γνώση του αντικειμένου και μεθοδικότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Παιδικών Χωριών SOS, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πρόγραμμα, μέσω της Υπηρεσίας Αναδοχής, προσφέρει στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς:

  • Συστηματική εκπαίδευση σε θεματολογία σχετική με τον γονεϊκό ρόλο και θέματα αγωγής και φροντίδας των παιδιών.
  • Συστηματική συμβουλευτική από τους αρμόδιους συνεργάτες του προγράμματος.
  • Πρόσβαση και συνεργασία σε σταθερή βάση με τον συνεργάτη που ορίζεται ως «πρόσωπο αναφοράς» της οικογένειας και του παιδιού.
  • Νομική συνδρομή.
  • Ψυχολογική υποστήριξη (όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο).
  • Περιοδική (ανά 6μηνο) αξιολόγηση της πορείας κάθε παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας.
  • Παρακολούθηση (follow-up) συνολικής διάρκειας 2 ετών.

Ο Ξενώνας Βρεφών SOS στο Αναρρωτήριο Πεντέλης για τη φιλοξενία βρεφών από τα δημόσια μαιευτήρια συνεχίζει να λειτουργεί με χρηματοδότηση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.