Η μη εφαρμογή της διοικητικής υποστήριξης μεταξύ δήμων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτης», και κυρίως στις υπηρεσίες πολεοδομίας, ταλαιπωρεί πολλούς πολίτες, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προσφυγή πολιτών στην ανεξάρτητη Αρχή, διότι εκκρεμούσε η ανασύνταξη της πράξης προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης, λόγω ρυμοτομίας των ιδιοκτησιών τους, στον δήμο Ιλίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανεξάρτητη Αρχή, «η πράξη προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης, είχε συνταχθεί το 2001 και είχε ανακληθεί μερικώς το 2009, λόγω εσφαλμένης καταγραφής της ιδιοκτησίας των αναφερομένων, οι οποίοι είχαν καταθέσει αίτηση θεραπείας».

Έκτοτε δεν είχε γίνει καμία ενέργεια από τη διοίκηση, ενώ, εν αναμονή της ανασύνταξης της πράξης από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Δυτικού Τομέα Αθήνας, τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης».

Ο δήμος Ιλίου, παρότι δεν διέθετε πολεοδομικό τμήμα και αντικειμενικά αδυνατούσε να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών, δεν προωθούσε τον σχετικό φάκελο στον δήμο Αιγάλεω, ο οποίος με τη σειρά του έδειχνε αξιοσημείωτη απροθυμία στην ανάληψη των ευθυνών, που συνεπαγόταν η παροχή διοικητικής υποστήριξης κατά το μεταβατικό διάστημα που όριζε ο νόμος.

Με την παρέμβαση της Αρχής, ο δήμος Ιλίου απέστειλε τελικά τον φάκελο της υπόθεσης στην υπηρεσία πολεοδομίας του δήμου Αιγάλεω.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία ολοκλήρωσε τη σύνταξη της πράξης προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης ιδιοκτησιών, η οποία κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερομένους και διαβιβάστηκε προς κύρωση στην αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία που εκκρεμούσε εις βάρος των πολιτών δώδεκα χρόνια από τη σύνταξη της πράξης και τρία από την ανάκλησή της, με την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη ολοκληρώθηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την κατάθεση της αναφοράς έως την ανάρτηση της πράξης.