Χιονοπτώσεις στην Αττική έως το πρωί της Παρασκευής, κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού, καθώς και σε περιοχές στα βόρεια του λεκανοπεδίου, αναμένει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Βόρειας Αττικής και της Εύβοιας, ενώ χιονόνερο ή βροχή αναμένεται στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Σημειώνεται πως χιόνισε ήδη στην Πάρνηθα και σύμφωνα με την Αστυνομία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς το καζίνο.

Παράλληλα, λόγω χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή Οδό Πεντέλης-Ν. Μακρής από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το ύψος του Σ.Ν. Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Posted by Katafygia Parnithas on Thursday, February 6, 2020

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τον δήμο Διονύσου…

Ισχυρό ψύχος, βροχοπτώσεις στα κεντρικά και νότια, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από το πρωί της Πέμπτης. Οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν σήμερα το πρωί τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες στη Βλάστη Κοζάνης (-6,4 βαθμοί), στη Βυτίνα Αρκαδίας (-4,7) και στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-4,6). Σε χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν, όπου η ελάχιστη τιμή ήταν -12,3 βαθμοί Κελσίου.

Κατά το υπόλοιπο της σημερινής μέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων, καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές των νοτίων και νοτιοανατολικών ηπειρωτικών, του Αιγαίου και της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Παρασκευής.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έως και το πρωί της Παρασκευής, οπότε θα καταγραφεί άνοδος. Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα παρουσιάσει νέα μικρή πτώση. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ την Πέμπτη και τα 7 μποφόρ την Παρασκευή.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Αθηνών-Λαμίας

Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθεται απόφαση της Τροχαίας για διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η διακοπή κυκλοφορίας ισχύει στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (προς Λαμία από Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη και προς Αθήνα από την περιοχή της Θήβας), όπως ανακοίνωσε η Νέα Οδός.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνεται ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των έντονων καιρικών φαινομένων και υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσής τους πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Χιόνια στο Πήλιο, κρύο στον Βόλο, μποφόρ στις Σποράδες

Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται σε όλον τον ορεινό όγκο του Πηλίου, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Πυκνό χιόνι πέφτει αδιάκοπα από το ύψος της Πορταριάς, αλλά τα εκχιονιστικά μηχανήματα διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς προς όλους τους προορισμούς, ενώ τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μαγνησίας εκτελούνται κανονικά ακόμα και στους ορεινούς οικισμούς. Στα Χάνια το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά και τα θερμόμετρα έδειξαν -7 βαθμούς, αλλά η αίσθηση του κρύου είναι εντονότερη εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Άφθονο χιόνι υπάρχει και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου στις Αγριόλευκες, το οποίο όμως είναι κλειστό λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν.

Στον Βόλο έβρεχε όλη τη νύχτα, ενώ από το πρωί πέφτει χιονόνερο, φυσάει δυνατά και το κρύο είναι πολύ έντονο. Στη θάλασσα οι άνεμοι πνέουν με ένταση 7 μποφόρ. Το οχηματαγωγό «Εξπρές Σκιάθος» που εκτελούσε το πρωινό δρομολόγιο Βόλος – Σποράδες μετά τη Σκιάθο δεν μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι της Γλώσσας, αφού έπνεαν τοπικά άνεμοι 8 μποφόρ.

Ο καιρός μέχρι την Τετάρτη

Σάββατο 08-02-2020

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νοτιοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της κεντρικής και τις πρωινές ώρες της βόρειας χώρας. Τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Κυριακή 09-02-2020

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Δευτέρα 10-02-2020

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν στα δυτικά και νότια και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5, βαθμιαία 5 με 6 και από το απόγευμα στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, με τον παγετό να περιορίζεται στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Τρίτη 11-02-2020

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στα βόρεια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Βαθμιαία ο καιρός από τα δυτικά θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις αρχικά 5 με 7 και στα νότια πελάγη πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Τετάρτη 12-02-2020

Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.