Την ιδιαίτερη πρότασή του προς τους νέους για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών διατύπωσε ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ με ανάρτηση που έκανε μέσω της επίσημης σελίδας της μητρόπολης στο Facebook.

Ο ιεράρχης αναφέρεται στους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως τρεις μεγάλες προσωπικότητες που σφράγισαν με τη ζωή και τη διδασκαλία τους όχι μόνο την εποχή τους, αλλά και «όλους τους μετέπειτα χριστιανικούς αιώνες έως και τις μέρες μας».

Ιδιαιτέρως ο μητροπολίτης κάνει αναφορά στις ριζοσπαστικές κοινωνικές τους θέσεις και στο γεγονός πως καταδίκασαν τη μανία των ανθρώπων για τον πλούτο και τις κοινωνικές ανισότητες και τα συμφέροντα των ισχυρών που ευθύνονται για τους πολέμους, την πείνα και την εγκατάλειψη.

Ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας τονίζει πως μπορούμε να τιμήσουμε τους Τρεις Ιεράρχες όχι με τυπικές εορτές αλλά ουσιαστικά. Προτείνει να καθιερωθεί η μέρα των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα χωρίς κινητό τηλέφωνο, μία ημέρα ουσιαστικής πράξης, σεβασμού στο περιβάλλον και τον άνθρωπο που θέλει να ζει πραγματικά.

Οι Τρεις Ιεράρχες (Ιωάννης Χρυσόστομος, Βασίλειος ο Μέγας και Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος), αναφέρει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ, ξεχώρισαν και για κάτι άλλο: την αγάπη τους για τη φύση: « Άρα δεν μπορεί ο άνθρωπος να κακοποιεί τη φύση, γιατί τότε είναι σαν να αρνείται αυτή την αγάπη του Θεού» γράφει.

«Χρειάζεται να κάνουμε ριζικές αλλαγές στα μοντέλα που καθημερινά παράγουμε και καταναλώνουμε, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μία αλλαγή», υπογραμμίζει στο μήνυμά του προς τους νέους.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας η αργία της ημέρας των Τριών Ιεραρχών για τα σχολεία καταργείται και «η 30η Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας».