Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, o υποψήφιος Διδάκτωρ του προγράμματος Γλώσσας και Επικοινωνίας του Hellenic American University, Χρήστος- Παναγιώτης Σώμος θα μιλήσει για την προσαρμογή σε μία ξένη γλώσσα πολιτισμικά αμετάφραστων εννοιών και λέξεων.

Ο ομιλητής αναφέρει στην περίληψή του:

«Η μετάφραση συχνά συνεπάγεται την προσαρμογή (re-contextualization) των επιμέρους λέξεων από το πρωτότυπο οι οποίες συχνά στερούνται ισοδύναμων στη γλώσσα στόχο. Συνεπώς, η διαδικασία της μετάφρασης έχει ως αποτέλεσμα τη μερική διαγραφή πολιτισμικών εννοιών που «κουβαλάει» μία λέξη που προέρχεται από ένα διαφορετικό πολιτισμικό, γεωγραφικό και ιστορικό περιβάλλον. Ως πιθανή λύση, υποστηρίζω τη διεύρυνση των κειμενικών πρακτικών, μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται διαγλωσσικότητα (translanguaging) η οποία υποστηρίζει την επικοινωνιακή συγνώνευση γλώσσας και εικόνας.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζω μια περίπτωση πολυτροπικής μετάφρασης (multimodal) μέσω της οποία εξακριβώνεται πώς κείμενο και εικόνα συνδυάζονται για για να ξεπεραστούν οι λεξικοί περιορισμοί που ενυπάρχουν στη μετάφραση όταν αυτή αφορά αποκλειστικά γραπτό κείμενο. Αυτή η μέθοδος, ελπίζω, να ενθαρρύνει τους μεταφραστές να διερευνήσουν νέες μεθόδους μεταφράσεων που συνδυάζουν εικόνα και κείμενο και πιθανότατα να είναι καταλληλότερες για μετάφραση των πολιτισμικών ή ιδεολογικών νοημάτων».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Προπτυχιακό πρόγραμμα Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μετάφρασης και το Διδακτορικό πρόγραμμα στη Γλώσσα και Επικοινωνία του Hellenic American College/Hellenic American University.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα ομιλητή:

Ο Χρήστος Σώμος είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του προγράμματος Γλώσσας και Επικοινωνίας του Hellenic American University. Η έρευνά του εστιάζει στη συνάντηση και αλληλεπίδραση γλώσσας, ταυτότητας και ιδεολογίας.

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, 17:00

Χώρος διεξαγωγής: Hellenic American College, Μασσαλίας 22, Αθήνα, Συνεδριακός χώρος 4ου ορόφου

Γλώσσα: Αγγλική

Κράτηση θέσης: Στείλτε μας email στο [email protected]

Βεβαίωση παρακολούθησης: Ναι

Είσοδος: Ελεύθερη