Τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγωγή της φράουλας, καθώς μετά από οκτώ χρόνια παρουσιάζει υποχώρηση, έκρουσαν οι παραγωγοί αλλά και οι ειδικοί που συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο δημαρχείο της Βάρδας.

«Είναι πολύ εύκολο να προκληθεί καταστροφή», ανέφερε ο γεωπόνος, Φάνης Παπαγεωργόπουλος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο Διευθυντής Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αλεξανδρόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Κοντογιάννης, Ανδρέας Μαρίνος, Έφη Γεωργοπούλου– Σαλτάρη και Γιάννης Κουτσούκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Καραπάνος, οι δήμαρχοι Ανδραβίδας Κυλλήνης, Δημήτρης Αρβανίτης και Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών, φορείς της περιοχής κ.α.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την ανάγνωση του ψηφίσματος που έστειλαν σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα και υπηρεσία οι φραουλοπαραγωγοί, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου (σχετικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα είχε δημοσιεύσει η «ΓΝΩΜΗ», την περασμένη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου).

«Δεν μπορούμε να παίζουμε κυνηγητό με την ΕΛ.ΑΣ.»

Την ανησυχία του για τα δεδομένα με τα οποία ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος, εξέφρασε ο παραγωγός, Μπάμπης Κυριαζής, που επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε και φέτος να παίζουμε κυνηγητό με την αστυνομία και τα πρόστιμα. Οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να καθίσουν και να δουν σοβαρά τα προβλήματα. Με πρόστιμα των 10.000 και των 16.500 ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια. Από την άλλη, σύμφωνα με τους νέους νόμους, για όποιον παραγωγό φιλοξενεί εργάτες σε δικό του χώρο, μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για εμπορία ανθρώπων και να βρεθεί κατευθείαν στη φυλακή. Πώς να ξεκινήσει με αυτά τα δεδομένα η νέα καλλιεργητική περίοδος;».

Τι είπαν οι βουλευτές
«Πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα σε όλες τις πλευρές, αλλά και να υπάρξει και μία περίοδος προσαρμογής, που αυτή θα είναι η φετινή καλλιεργητική περίοδος», τόνισε ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση για να συγκληθεί νέα σύσκεψη, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Ανδρέας Μαρίνος, τόνισε ότι: «πρέπει να εξαντληθεί κάθε παράμετρος με τον ΟΑΕΔ, σε ότι αφορά τους Έλληνες εργαζόμενους και επεσήμανε ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί σε προηγούμενη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε το προϊόν και να αποφύγουμε τον διασυρμό» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, που ζήτησε να νομιμοποιηθούν οι αλλοδαποί ή να τους χορηγηθούν άδειες βραχείας παραμονής».

«Συνεννόηση για να υπάρξουν αποτελέσματα», ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

Γραφεία ΟΑΕΔ στην περιοχή

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από την τροποποίηση της νομοθεσίας, με κύριο εργαλείο και μοχλό τον ΟΑΕΔ» πρότεινε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Δημήτρης Αρβανίτης. Παράλληλα ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί γραφείο του ΟΑΕΔ στην περιοχή και ζήτησε μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες να ανασταλούν οι διώξεις και τα πρόστιμα.

Πηγή: ilialive.gr