Αλλαγή του καιρού έγινε αισθητή από χθες το βράδυ, με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, και στην Αττική, και προβλήματα κυρίως στα δυτικά και την Κρήτη.

Από χθες είναι σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου, ενώ νέα ανακοίνωση αναφορικά με το ποια δρομολόγια πλοίων εκτελούνται και ποια όχι αναμένεται σήμερα το πρωί.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στον νομό Άρτας.

Στον Δήμο Αρταίων και στην είσοδο της πόλης, από την παλιά εθνική οδό προς Αγρίνιο, υπερχείλισαν δύο ρέματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Επί ποδός βρέθηκαν τα συνεργεία του δήμου και η Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακόψουν τα ορμητικά νερά αλλά και να καθαρίσουν τα φερτά υλικά και ξύλα από τα γεφύρια. 

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος ανέφερε στο ΑΜΠΕ, πως σε πολλά σημεία γίνονται καθιζήσεις του οδοστρώματος, υπάρχουν καταπτώσεις βράχων, ξεριζώθηκαν δένδρα, ενώ η υπερχείλιση μικρών ρεμάτων της περιοχής έχει καταστρέψει καλλιέργειες, χωράφια ακόμη και γεφύρια.

Τα μηχανήματα του δήμου εργάζονταν παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Καθαρή εικόνα για την έκταση των ζημιών αναμένεται σήμερα το πρωί.

(Πηγή φωτογραφιών: epiruspost.gr)

Κρήτη: Έσπασαν οι κάβοι πλοίου, αεροσκάφος επέστρεψε στην Αθήνα λόγω των ανέμων

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Κυριακής στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου όταν λόγω των ισχυρών νοτιάδων που πνέουν στην περιοχή έσπασαν οι κάβοι του πλοίου των Μινωικών γραμμών FESTOS PALACE. Το πλοίο ακυβέρνητο, αφού δεν λειτουργούσαν οι μηχανές του, παρασύρθηκε στην απέναντι πλευρά του λιμένα δίπλα στον Κούλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε αναστάτωση σε πλήρωμα και επιβάτες και σήμανε συναγερμός. Το πλοίο, λόγω απαγορευτικού, είχε δέσει στο λιμάνι και περίμενε άρση για τον απόπλου του όταν οι κάβοι δεν άντεξαν τον τεράστιο όγκο του και το έσπρωξαν προς το βορά λόγω των νοτιάδων.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δύο ρυμουλκά για να το επαναφέρουν στη θέση του ενώ προγραμματίστηκε έλεγχος στο πλοίο για το ενδεχόμενο να έχει υποστεί ρήγμα από την πρόσκρουση στο μώλο δίπλα στον Κούλε.

https://www.facebook.com/theocharis.pelekidis/videos/10157880155694764/

Νωρίτερα το απόγευμα, η πτήση από Αθήνα για Ηράκλειο δεν κατάφερε να προσγειωθεί λόγω των θυελλωδών ανέμων στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και επέστρεψε στην Αθήνα.

Meteo.gr: Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής – Τι προβλέπεται για σήμερα

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 19:00 της Κυριακής, κατεγράφησαν στην Ήπειρο.

Παράλληλα θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έπνεαν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 22/12, με τη μεγαλύτερη ριπή του ανέμου, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, να καταγράφεται στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι με 116 km/h.

Οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου, έως τις 19:00 της Κυριακής 22/12:

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα πνέουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη με εντάσεις όπου θα φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς τοπικά έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Οι νοτιοδυτικοί και δυτικοί θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, θα προκαλέσουν πολύ μεγάλο κυματισμό, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα τόσο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με το κυματικό αριθμητικό μοντέλο WAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το σημαντικό ύψος των κυμάτων  στο Νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23/12 θα φτάσει περίπου τα 6 μέτρα.

Το σημαντικό ύψος κύματος (significant wave height), είναι η μέση τιμή του ύψους (από την κοιλία ως την κορυφή) του 1/3 των υψηλοτέρων κυμάτων.